Comunitate

Mulţumim, Părinte drag

În data de 25 martie, la biserica din satul Ciungani, comuna Vața de Jos, s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către sfântul preot paroh al Parohiei Prăvăleni filiala Ciungani, urmată de Sfântul Maslu.

Emoții mari
Părintele paroh Gheorghe Bisorca (foto) este preot la această parohie din anul 1976 timp de 46 de ani, iar la 25 martie când s-a sărbătorit și Hramul Bisericii “Buna Vestire” a fost vizitat de 11 preoți din localitățile ve­cine, printre care și sfântul părinte protopop al Protopopiatului Brad, cu ocazia rămânerii la pensie a preotului. În cuvântul său sfântul părinte pro­topop l-a felicitat pe preotul Bisorca pentru lunga activitate ca „păstor” la aceeași parohie înmânându-i și un cadou – o icoană. Părintele Bisorca a fost foarte emoționat, neputându-și stăpâni lacrimile, mai ales că și primarul comunei Vața de Jos, Liviu Lință i-a dăruit o plachetă, pentru care noi cetățenii satului îi mulțumim cu bucurie că dumnealui ca edil al comunei ne caută și nu a lăsat să treacă un eveniment așa de impor­tant fără a-i da atenție. Din partea localnicilor a primit un cadou de la domnul Ionuț, consilier comunal.
Emoțiile au fost și mai mari pentru noi, cetățenii satului, prezenți la Biserică pentru faptul că știam că de la 1 aprilie, preotul Bisorca va fi înlocuit cu un alt preot tânăr.

Cine este preotul
Preotul Bisorca este fiu al satului Prăvăleni, sat învecinat cu satul nostru, Ciungani. După terminarea gimnaziului în 1976, a ocupat postul de preot la Parohia Prăvăleni, noi ne-am bucurat foarte mult că fiind din zona noastră cunoaște oamenii, obi­ce­iurile și rânduielile bisericești. Până a veni el ca preot la Parohia Prăvăleni s-au perindat mai mulți preoți dar nici unul nu a rămas definitiv, fiecare orien­tându-se spre locurile de baștină. Despre felul cum s-a purtat preotul Bisorca cu noi și cum și-a îndeplinit funcția pe care o are, cuvintele sunt prea puține pentru a caracteriza per­sonalitatea lui, în sens de laudă și de mulțumire.
Pentru preotul Bisorca “serviciul a fost sfânt”, n-a lipsit niciodată de la Sfânta Biserică în toate sărbătorile creș­tine ortodoxe când a avut progra­mările la cele 2 Biserici, a oficiat toate slujbele ținând cont de toate regulile bisericești, a vizitat la domiciliu per­soa­nele bolnave citindu-le rugăciuni și rugându-se la bunul Dumnezeu pentru însănătoșirea lor. De aseme­nea, a cutreierat tot satul și cu ocazia altor evenimente, rugându-se pentru credincioși și îndemnându-i să aibă încredere în rugăciune și Biserică.
Un aport deosebit a susținut lu­crările pentru întreținerea și repararea Bisericii, anul trecut fiind înlocuit acoperișul cu unul nou din șindrilă. A fost tot timpul prezent în mijlocul nostru nu numai la Biserică, dar și la alte evenimente cum ar fi nunțile, la care aproape la toate a participat, a fost înzestrat cu o popularitate deose­bită făcându-i pe cei din jurul lui să fie veseli și să se distreze. Legătura dintre noi, cetățenii satului, s-a zidit și mai mult pentru că doamna preoteasă este din satul nostru Ciungani, astfel părintele are neamuri și aici pe care le respectă mult.Părintele Bisorca este înzestrat cu un har divin, deosebit, el este căutat de mulți oameni din îm­pre­jurimi și din localități mai înde­păr­tate, roadele slujbelor sale fiind folosi­toare.În preotul Bisorca am cunoscut un om cu multă cultură, lipsit de aro­ganță, a știut să vorbească cu toate oficialitățile care l-au căutat sau i-a căutat, dar a aplecat urechea cu blân­dețe și la orice om cât ar fi fost el de redus, l-a ascultat și l-a ajutat duhovni­cește și material.Nu a certat pe nimeni chiar dacă unii l-au supărat, nu am auzit să fi avut un conflict cu nimeni în lunga lui carieră, nu s-a plâns la nimeni dacă cineva nu și-a îndeplinit datoriile față de Biserică, sau chiar de el perso­nal, fapte care îl conduc la obținerea titlului de “CETĂȚEAN DE ONOARE” al comunei Vața de Jos.Este omul po­trivit la locul potrivit.Ieșirea la pensie a preotului Bisorca nu înseamnă o despărțire între noi sătenii și el.El va mai veni la Biserica din Ciungani ori de câte ori va putea, noi îl vom primi cu aceiași dragoste ca și până acum, îl vom respecta și îi dorim viață îndelun­gată cu sănătate. Dumnezeu să-l bine­cuvân­teze. (Ioan Grohotean, Ciungani)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura