Moş Nicolae le-a adus apa în case

5 decembrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Familiile din două comunităţi izolate, din Petroşani şi Petrila, au de ieri un vis împlinit. De mai bine de 40 de ani, oamenii au tot sperat că vor avea parte de un serviciu ce pare banal în zilele noastre, dar care părea de neatins pentru ei.

Operatorul de apă şi canal din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului, a reuşit finalizarea unui proiect extrem de important pentru comunitatea din zona Coasta, o stradă din municipiul Petroşani, unde localnicii erau nevoiţi să-şi care apa potabilă, pentru ei şi pentru animale, de la aproape jumătate de kilometru.
”De Moş Nicolae am primit apă. Era ceva de neimaginat pentru noi, pentru că ne-am descurcat foarte greu. Fiecare familie de aici are nevoie zilnic de 500 de litri de apă pentru consum şi animale, iar această cantitate o aduceam zilnic de la circa jumătate de kilometru distanţă. În toamnă a secat locul de unde ne alimentam şi mulţi am fost nevoiţi să ne ducem animalele de acasă, să le lăsăm pe unde putem, să nu ne moară de sete”, a spus Petre Baj, unul dintre localnici.
Oamenii au făcut numeroase petiţii de-a lungul anilor către regia de apă, însă nu s-a găsit o rezolvare, pentru că zona este departe de reţeaua publică şi la o diferenţă de nivel considerabilă. Din acest motiv nu se putea asigura presiunea necesară alimentării gospodăriilor. Soluţia a fost găsită de actuala conducere a societăţii şi în colaborare cu municipalitatea, iar în mai puţin de o lună de zile, oamenii s-au putut branşa la reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă. Ieri, în ajun de Moş Nicolae, familiile au avut apă potabilă la robinete.
”Am avut o discuţie cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, căruia vreau să-i mulţumesc public pentru sprijin, şi am găsit banii necesari pentru acest proiect. Primăria Petroşani ne-a ajutat cu utilaje, oamenii din zonă s-au mobilizat şi de astăzi au apă potabilă în case. (…) Acum sunt branşate o parte a gospodăriilor din această zonă, dar din primăvară, reţeaua va fi extinsă şi la alte gospodării”, a declarat directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram. Municipalitatea Petroşani vrea un parteneriat cu Apa Serv Valea Jiului şi pentru alte zone ale localităţii unde sunt probleme identice. ”Vom încerca şi pe viitor să facem astfel de investiţii în locurile izolate, astfel ca oamenii să aibă apă. Anul trecut am reuşit, tot cu sprijinul Apa Serv, să ducem apa la locuinţele din zona Galbena, unde erau alimentaţi de la Mina Petrila”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
O altă investiţie făcută de Apa Serv Valea Jiului, la Petrila, a făcut posibil ca 38 de familii din zona Birăoni să aibă apă potabilă. Şi în acest caz investiţia a vizat realizarea unei reţele în regim de urgenţă într-o zonă izolată şi a fost derulată în colaborare cu Primăria Petrila.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Legături strânse ale Regelui Mihai cu judeţul Hunedoara

Majestatea Sa Regele Mihai a avut o legătură strânsă cu judeţul Hunedoara, atât în perioada interbelică, dar şi în anii...

A murit Regele Mihai

Regele Mihai I a murit la 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa din Elveţia, a...

Naţionala de futsal a remizat de două ori cu Olanda

Echipa naţională de futsal a României, cu şapte jucători de la Autobergamo Deva în lot, a reuşit două rezultate de...

Închide