Monica Iacob-Ridzi, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

02-ridzi-la-teatru-12-monica-uMiercuri seara, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca a avut loc premiera spectacolului  „Selfie“, o piesă de teatru jucată de opt deţinute, acesta fiind primul asemenea show inclus în repertoriul teatrului respectiv.

Cele opt femei, printre care se află şi fostul ministru al Tineretului şi Sporturilor Monica Iacob-Ridzi (medalion), fac parte din trupa „Morgana“, a Penitenciarului Gherla, au contribuit inclusiv la crearea scenariului, care este bazat pe poveştile lor de viaţă. Spectacolul evocă amintirea bunicilor celor opt femei, iar povestea este spusă tot de ele, vocea lor fiind înregistrată. Spectacolul pune de asemenea accent pe jocul de lumini şi pe mişcare scenică.
„Noi nu vorbim în cadrul spectacolului, doar interpretăm. Vocile noastre se aud înregistrate, au fost înregistrate înainte, asta şi-a dorit regizorul, scenariul este pregătit de Andreea Iacob, pe baza poveştilor deţinutelor, este un colaj cu fragmente din viaţa noastră. Ne-a întrebat de prima dată şi ce am spus, asta s-a înregistrat. E ceva ce nu am făcut niciodată, toate aveam emoţii. Mă simt pe scenă ca în copilărie, trăiesc ce am trăit acum 20 de ani, acele momente care au fost şi sunt de neuitat. Mă ajută foarte mult toate momentele şi tot ceea ce trăiesc, ţinând cont că nu am văzut niciodată o piesă de teatru şi nu am fost într-un teatru niciodată. Mă ajută să îmi fie mai uşor“, a povestit una dintre cele opt deţinute, care a dorit să împărtăşească cu presa experienţa sa legată de acest spectacol.
Regizoarea piesei „Selfie“, Andreea Iacob, nu a dorit să dea declaraţii presei despre acest eveniment, însă, potrivit comunicatului transmis de Penitenciarul Gherla, spectacolul reuneşte, ca un puzzle, fire din viaţa bunicilor şi a copiilor acestor femei, poveşti-oglindă din trecutul şi din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieţi.
„Montarea face parte dintr-o serie de spectacole de teatru realizate în cadrul Penitenciarului Gherla, începând din anul 2009, cu scopul de a diversifica activităţile dedicate persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar şi de a crea un liant între aceste persoane şi cele de afară“, se mai arată în documentul citat. În comunicat se subliniază faptul că montarea va intra în repertoriul teatrului, ea fiind astfel jucată în cadrul mai multor reprezentaţii, fapt prin care „Teatrul Naţional Cluj-Napoca devine prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar“.
Fostul parlamentar de Hunedoara, Monica Iacob-Ridzi, a fost condamnat, în 2014, la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie în dosarul „2 Mai” şi îşi execută pedeapsa la Penitenciarul Gherla. (A. Năstase)

One thought on “Monica Iacob-Ridzi, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

 • 7 octombrie 2016 la 10:11
  Permalink

  Acum mai nou se incearca scaparea din parnaie prin teatru ???
  Se pare ca in fata procurorilor Ridzi a jucat prost, piesa propriei vieti – scena cu boala fatala.
  Bietul Kafka, primeste premiul Nobel direct de la Alfred.
  Noaptea mintii, la Cluj.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare