Momente de panică pentru 19 turişti blocaţi în telecabina de pe Dealul Cetăţii Devei

Natalia Bumbac

Un grup de turişti a rămas blocat ieri, timp de mai multe zeci de minute, în telecabina de pe Dealul Cetăţii Devei. În timp ce urcau ca să viziteze monumentul medieval, cabina suspendată s-a blocat la urcare, la câţiva metri de capătul traseului. Au urmat momente de panică şi de groază printre cele 19 persoane, dintre care opt copii, aflate în ascensor, unde căldura ajunsese peste limita suportabilului.

Pompierii alpinişti au fost cei care au intervenit pentru salvarea persoanelor blocate în telecabină, coborâtă în sistem de avarie până la jumătatea traseului de pe Dealul Cetăţii. „La momentul intervenţiei, nici o persoană nu era leşinată, iar în telecabină nu erau alte probleme nu erau în telecabină. Am acţionat pentru deschiderea uşilor şi apoi salvarea celor opt copii cu vârste cuprinse între patru şi 12 ani, ulterior a celor 11 adulţi. Echipajul medical le-a acordat asistenţă turiştilor”, a declarat Mihai Dorobăţ, locotenent colonel la ISU Hunedoara şi coordonatorul acţiunii de salvare. Cele 19 persoane au fost coborâte, rând pe rând, din telecabină, cu ajutorul unui dispozitiv special de salvare de la înălţime. Una dintre tinerele salvate de pompierii alpinişti ne-a relatat că momentele de aşteptare din telecabină au fost „groaznice”. După ce aceasta s-a blocat, a sunat la numărul de telefon al Serviciului Public de Administrare Cetate, afişat în interiorul telecabinei, de unde a aflat că a fost o pană de curent. Tânăra a mai spus că turiştii au stat în telecabină – un spaţiu care devenise sufocant, aproape o oră. Cei 19 turişti sunt din judeţele Bihor, Satu Mare şi municipiul Bucureşti.
Viceprimarul Devei, Ferdinand Pogocsan, prezent la faţa locului, ne-a declarat că posibila cauză care a dus la blocarea cabinei suspendate a fost o întrerupere a curentului electric. „Suntem cu personalul de la mentenanţa telecabinei şi până nu aflăm motivul acestui blocaj, nu o vom reporni. E posibil să fi fost o cădere de tensiune. Telecabina a fost coborâtă manual de sus, de unde s-a blocat, până unde s-a putut, ca să poată fi salvaţi turiştii”, a explicat viceprimarul Devei. Un reprezentant al Serviciului Public de Administrare Cetate a contrazis afirmaţia turistei că ar fi stat o oră în telecabină, spunând că de la blocarea acesteia până când li s-a deschis uşa nu au trecut mai mult de 30 de minute.
Un incident similar s-a petrecut cu puţin timp în urmă, telecabina blocându-se la coborâre cu câţiva metri înainte de a ajunge la bază. Culmea e că incidentul de ieri s-a produs chiar în ziua în care autorităţile locale devene au anunţat printr-un comunicat că au achiziţionat un grup electrogen, care deja a fost montat, şi al cărui rol este ca telecabina să funcţioneze şi în situaţiile în care vor exista întreruperi de curent. Mai exact, a declarat Cristian Răcăşan, directorul Serviciului Cetate Deva, atunci când se întrerupe alimentarea cu energie electrică, grupul electrogen intră automat în funcţiune. Potrivit acestuia, chiar astăzi, marţi, telecabina va fi oprită între orele 10.00 şi 15.00, pentru ca generatorul respectiv să fie cuplat la sistemul de alimentare al acesteia.

One thought on “Momente de panică pentru 19 turişti blocaţi în telecabina de pe Dealul Cetăţii Devei

  • 21 august 2018 la 9:57
    Legătură permanentă

    Cristi Racasan, Florin Oancea, Ferdinand Pogocsan , schimbati telecabina cu una noua, mai mare , nu mai umblati cu ciurucuri, improvizatii, telecabina invechita, periculoasa, care se poate bloca oricand, ea blocandu-se de nenumarate ori pana acum. Ati facut multi bani de la turisti toti anii , mai ales anul asta…ce mai asteptati? O noua blocare? O noua pana?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.