Actualitate

Modificări la Legea notarilor publici

Cristina Ghenea

Nu doar românii îşi vor putea face carieră în profesia de notar, ci şi persoanele care au altă cetăţenie, după ce Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale.
Potrivit Ministerului Justiţiei, prin acest proiect de lege, se elimină condiţia cetăţeniei române pentru accesul în profesie, putând accede la funcţia de notar public persoanele care au cetăţenie română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene. În acelaşi timp, proiectul urmăreşte consolidarea integrităţii profesiei şi lărgirea sferei răspunderii disciplinare, prin introducerea de noi abateri referitoare la exerciţiul funcţiei de notar public. Totodată, proiectul introduce un caz de încetare a funcţiei de notar public – pierderea bunei reputaţii – şi instituie procedura de urmat în astfel de cazuri. Numărul mandatelor notarilor publici aleşi în organele reprezentative ale profesiei a fost limitat, stabilindu-se un mandat de patru ani, care poate fi reînnoit o singură dată pentru aceeaşi perioadă de patru ani. În plus, a fost limitată durata de exerciţiu a profesiei la vârsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii, exclusiv în condiţiile legii.

Peste 30 de notari publici, în judeţ

„Proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei cuprinde o serie mai largă de chestiuni care încearcă să creeze compatibilitate între Codul Civil şi Legea notarilor publici, asta, după ce, ideea a fost tranşată – ca să spun aşa – la nivelul Uniunii Europene. Cât despre posibilitatea persoanelor străine de a desfăşura activităţi notariale la noi în ţară, acesta nu este un lucru rău, însă este dificil de aplicat, din cauza noţiunilor ce ţin de limbă“, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN Ioan Hotoiu, preşedintele Camerei Notarilor Publici Alba Iulia, compusă din notarii publici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu. Acesta a adăugat că în prezent, în judeţul nostru, funcţionează 32 de notari publici.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.