Mircea Bobora, noul preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest

3 septembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

 

         Ieri, la Deva, s-a întrunit Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest. Cu această ocazie a fost ales noul preşedinte şi noul vicepreşedinte ai Consiliului. Astfel, Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a preluat conducerea CDR Vest, iar Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte.

       S-a depăşit alocarea financiară
La întâlnirea de ieri, la care au fost prezenţi preşedinţii Consiliiilor judeţene Hunedoara, Timiş, Arad şi Caraş-Severin, dar şi directorul ADR Vest, Sorin Maxim, s-a precizat că până în prezent, la nivelul regiunii au fost depuse peste 1.000 de proiecte (1.007 proiecte la data de 26 august 2019), cu o valoare totală de 1.724 milioane euro, din care 1.427 milioane euro este valoarea finanţării nerambursabile.
Au fost contractate până acum şi se află în implementare sau au fost finalizate 500 de proiecte, în valoare totală de 798 de milioane euro, din care 656 de milioane euro finanţare nerambursabilă.
Asta înseamnă că, în acest moment, a fost depăşită cu contracte alocarea financiară de 642 de milioane euro destinată Regiunii Vest, gestionată de ADR Vest (FEDR, buget de stat şi buget local).
       Scade rata de cofinanţare
Pe ordinea de zi a şedinţei CDR Vest a fost şi o informare cu privire la perioada de programare 2021-2027, cu noile obiective de politică regională, stadiul planificării regionale, precum şi noile regulamente UE.
Una dintre reglementările propuse, diferită faţă de perioada actuală de programare, este o propunere de scăderea ratei de cofinanţare a UE la 70 la sută (faţă de 85 la sută în prezent) pentru regiunile mai puţin dezvoltate şi la 40 la sută (faţă de 80 la sută în prezent) pentru regiunile dezvoltate. În România, cu excepţia Regiunii Bucureşti-Ilfov, care se încadrează în categoria regiunilor mai dezvoltate, restul regiunilor continuă să facă parte din categoria regiunilor mai puţin dezvoltate.
De asemenea, termenul de implementare a proiectelor va fi mai scurt, doi ani de la momentul alocării, de la angajamentul bugetar, faţă de trei ani, în prezent.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.(Sorina Popa)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ce zice şeful ADR Vest despre reabilitarea DJ 687 Hunedoara-Călan „Dacă se pierde proiectul, răspunzător va fi Consiliul Judeţean Hunedoara”

Ieri, în conferinţa de presă susţinută de şefii Consiliilor judeţene Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin şi de directorul Agenţiei de...

Gura lumii,04.09.2019

Se plâng oamenii dintr-un imobil din municipiul de pe Cerna că au mari probleme cu un individ care seamănă, din...

Bulină neagră, 04.09.2019

Adrian Ştefan T. adolescent din Vulcan

Închide