ComunitateEducatie si cultura

„Minunea” la Teatrul I.D.Sîrbu din Petroșani, în 14 ianuarie

În 2023, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” împlinește 75 de ani de la în­ființare. Jubileul va fi marcat de-a lun­gul întregului an prin evenimente spe­ciale, alături de programul curent al teatrului. Aniversarea începe din pri­me­le zile ale anului, cu premiera națio­nală a spectacolului „Minunea” și un dialog public despre patronul spiritual al teatrului din Petroșani.

O poveste de familie
„Minunea” de György Schwajda, în regia lui László Molnár (Ungaria), prima pre­mieră din 2023, va avea repre­zen­tația de gală în 14 ianuarie, de la ora 18, în Sala Mare a teatrului. Piesa, care a avut mai multe versiuni scenice și un mare succes în Ungaria, este montată la Petroșani în premieră națională. Este o comedie neagră, plină de umor, ab­surd și tâlc, despre rigiditatea unui sis­tem social înecat de birocrație și des­pre „șmecheriile” pe care omul simplu trebuie să le facă pentru a depăși blo­cajele administrative. O poveste de fa­milie la care se râde în hohote, dar care emoționează la fel de mult prin oglin­direa în ea a fiecăruia dintre noi. Din distribuția spectacolului fac parte Daniel Cergă, Irina Bodea-Radu, Oana Liciu-Gogu, Gheorghe Stoica, Andrei Șchiopu, Mihai Sima, Mihai Alexandru, Robert Vladu, Izabela Badovics, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu. Tra­ducere de István Andrészek. Scenografia: Cristian Marin.

Lucruri mai puțin cunoscute
O discuție publică despre Ion D. Sîrbu, patronul spiritual al teatrului din Petroșani, va marca în 15 ianuarie, de la ora 18, Ziua Culturii Naționale. Invitatul nostru special este profesorul Toma Velici, cercetător și editor al operei lui Ion D. Sîrbu, care va fi provocat la dialog de Claudiu Groza. Evenimentul are loc în sala Artelier, iar intrarea este liberă. Discuția vizează dez­vă­luirea unor lucruri mai puțin cu­noscute din viața și creația celebrului scriitor năs­cut la Petrila, unele amu­zante, altele traumatice. Ion D. Sîrbu a avut o viață după care s-ar putea face un film sau scrie un roman, iar noi in­tenționăm să oferim pu­bli­cului o parte a acestui destin neobișnuit. În cadrul întâlnirii vor fi pre­zen­tate și cele mai noi volume din seria de Opere I.D. Sîrbu coor­donată de prof. Velici.
Biletele pentru premieră se pot cumpăra de la ca­sieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, de marți până joi între orele 8-17, vineri între orele 8-13 și cu o oră înainte de începerea spectacolului. Biletele se pot achiziționa și online, pe platforma iabilet.ro.
Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara.