Ministrul zice că are planul de restructurare. Sindicaliştii spun că ministrul minte

Maximilian Gânju

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), va pre­zenta în guvern, Memorandumul referitor la planul de restructurare pentru Complexul Ener­getic Hunedoara (CEH), ulterior urmând să fie realizate demersuri pentru punerea în acord cu Uniunea Europeană.

Ne anunţă în aceste zile
„Am avut o nouă întâlnire de lucru cu ad­ministratorul special al CEH şi reprezentanţii sindicatului minerilor, pentru realizarea formei finale a planului de restructurare. Am discutat aplicat, prevederile urmând să le includem într-un Memorandum, pe care îl voi prezenta în şedinţa de guvern. Ulterior, vom face toate de­mersurile pentru a ne pune de acord şi cu Co­misia Europeană”, a anunţat oficialul.Planul de restructurare şi aplicarea prevederilor OUG 60/2019, privind darea în plată a unor active funcţionale, precum şi stadiul înfiinţării unei noi companii ar urma să fie prezentat zilele aces­tea. ”Am găsit soluţiile cele mai bune pentru an­ga­jaţii CEH. Aşa cum am promis, nu las pe ni­meni în urmă şi depun toate eforturile pentru ca an­gajaţii să fie protejaţi, iar acti­vitatea com­pa­niei să fie reorganizată pe criterii de eficienţă economică şi energetică”, a precizat ministrul.

Din una fac două companii
Virgil Popescu declara la începutul acestui an că susţine soluţia divizării CEH în două com­panii, una care să treacă sub autoritatea Con­siliului Judeţean Hunedoara şi alta care să rămână în coordonarea ministerulu.”Lucrăm deja de anul trecut la procedura de reorga­ni­zare a Complexului Energetic Hunedoara, fo­losind Ordonanţa 60. Numai că a durat foarte mult şi încă mai durează. Sper să o finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate. Este vorba de se­pararea Termocentralei de la Paroşeni, îm­preună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Ter­mo­cen­trala de la Mintia către administraţia locală, Con­siliul Judeţean sau Primărie”, explica ofi­cialul în luna februarie a acestui an.

Nu a dat un răspuns
Se pare însă că partea cu Consiliul Judeţean, adică Termocentrala Mintia să treacă în sub­ordinea CJ nu o mai doreşte ministrul Energiei. Cel puţin aşa susţin sindicaliştii.
“Domnule ministru, astăzi (n.r.-vineri) trebuia să daţi Consiliului Judeţean HD un răspuns le­gat de viitorul Termocentralei Mintia. Mai exact, dacă o treceţi la CJ, conform OUG 60/2019. Pentru cei care nu cunosc detaliile, Complexul Energetic Hunedoara este un producător de energie electrică cu o putere instalată de 1.435 MW, din care 1.285 MW sunt la Mintia.
Jaful naţional aflat în desfăşurare la mi­nis­terul Energiei, urmăreşte lichidarea Termo­cen­tralei Min­tia, despre care nu se vorbeşte de­loc. Doar de pomeni ne vorbesc ministeriabilii, pentru a nu ne uita la adevărata intenţie de pre­da un bun na­ţional unor băieţi din energie”, scriu sindicaliştii de la Mintia pe pa­gina de Facebook.

2 comentarii la „Ministrul zice că are planul de restructurare. Sindicaliştii spun că ministrul minte

 • 12 aprilie 2021 la 5:49
  Permalink

  Ar trebuicooptat și Pogea în echipă.
  Ca are expertiza și experienta după ce a terminat combinatul de la Hunedoara.
  A știut și sa își plaseze fiul ca expert pe energie la Bruxelles.fiu care nu are studii în domeniu…
  Nu ca e tare?!

 • 12 aprilie 2021 la 9:27
  Permalink

  Tovarasu’ Istoc. Nu mai tot mintiti atat. Mintia nu mai are putere instalata de 1285 MW. Bocul 1, ala cum intri de la cota 9, corp administrativ, in sala masini, este taiat de cativa ani buni. Este deja dus la “fer vechi”. Deci 1285MW-210MW=1075MW. Daca azi v-ar pune sa porniti cu blocul 2, 3 si 6, nu veti putea din cauza lipsei de personal, pe partea de exploatare din camerele de comanda bloc, fara sa mai punem in discutie starea precara a instalatiilor. Voi ati mai fost in instalatii in ultimul an sa vedeti cum arata? Ati mai discutat cu muncitorii, in ce hal sunt echipamentele si instalatiile? Cand s-au facut ultimele reparatii “cum scrie la carte”, cu materiale de calitate, nu carpeli?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Depolitizare, dar nu în sistemul public

Au fost anunţat concursurile pentru pos­turile de directori generali ai Caselor Jude­ţene de Asigurări de Sănătate. Astfel, exa­menele vor avea

Politica energetică este cheia sustenabilităţii

Politica energetică este cheia tranziţiei verzi, a atingerii ţintelor de reducere a emi­si­i­lor cu efect de seră şi a acţiunii

Cum au motivat judecătorii arestarea celor trei din „Dosarul acuzaţiilor de corupţie la Primăria Deva”

Adriana Năstase A fost publicată şi mo­ti­varea arestării celor trei angajaţi de la Primăria Deva, în dosarul de fap­te de

Închide