ActualitatePolitica si administratie

Ministrul Sorin Grindeanu: În a doua jumătate a anului viitor se va circula cu viteze de 160 km/h de la Curtici spre Sighișoara

Ministrul Transporturilor și Infra­struc­turii, Sorin Mihai Grindeanu, a efectuat, ieri, o vizită de lucru în stația CFR Simeria. Dem­nitarul a fost însoțit de către Cristian Pistol, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), și Ion-Alexandru Simu, director general al CFR S.A.

Proiecte ce vor fi implementate
Împreună cu președintele Consiliului Ju­de­țean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și cu alte oficialități județene, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Mihai Grindeanu, a vizitat șantierul din stația CFR Simeria, unde a dorit să evalueze stadiul lucrărilor de mo­der­nizare a infrastructurii de cale ferată, in­cluse în proiectul de reabilitare a tronsonului Simeria – Gurasada (41 km), parte com­po­nentă a Coridorului IV Pan European. Pro­iec­tul de modernizare derulat în stația CFR Simeria vizează refacerea rețelei de cale ferată, restaurarea clădirii gării (monument istoric), reconstrucția pasarelei pietonale spre oraș și a pasajului subteran care asigură accesul călătorilor spre și dinspre peroane.
În cadrul vizitei, a avut loc o discuție între mi­nistrul Sorin Mihai Grindeanu și preșe­din­tele Laurențiu Nistor pe marginea inves­ti­ți­i­lor din județul Hunedoara cuprinse în Pro­gramul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2021-2030, implementat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Discuțiile s-au axat atât pe stadiul lucrărilor aflate în de­rulare, cât și pe proiectele care urmează să fie implementate.
În faza de proiectare se află tronsonul de autostradă Margina-Holdea (9 km), iar în pre­gătire sunt deja o serie de proiecte de mo­der­nizare destinate atât infrastructurii de trans­port. Printre acestea se numără rea­li­zarea legăturii TransRegio Hunedoara-Sântuhalm-A1, pentru realizarea căreia a fost semnat deja acordul cu ministerul și care va asigura o nouă ieșire la autostradă, recon­fi­gurarea intersecției DN 7 cu DN 76 (descăr­ca­rea A1) – zona Șoimuș, realizarea sensului giratoriu de la intersecția DN7 cu DJ 700A la Simeria (zona OMV), finalizarea lucrărilor din stațiile CFR Simeria și Deva, reabilitarea liniei de cale ferată Filiași-Târgu Jiu-Simeria, pre­cum și modernizarea aerodromului de la Deva (Săulești).
„În a doua jumătate a anului viitor se va cir­cula cu viteze de 160 km/h de la Curtici spre Sighișoara (…) Bani pe zona de CFR vor fi mult mai mulți decât pe zona de rutier, fiind un transport verde. Dar asta nu înseamnă că nu se va face descărcarea de pe A1 la Sântuhalm. Vom face și intersecția de la Șoimuș, acolo descărcarea se va face pe forma agreată de autoritățile locale, chiar dacă este mai cos­tisitoare”, a declarat ministrul Sorin Mihai Grindeanu la finalul vizitei de la Simeria.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a punctat importanța fi­nalizării DN 66A Uricani – Băile Herculane, cu cei 18 kilometri cât au mai rămas pe tron­sonul Câmpușel – Izvoarele Cernei. Pre­șe­dintele Laurențiu Nistor a subliniat că mo­dernizarea integrală a căii de acces prezintă un potențial major pentru dezvoltarea turis­tică a întregii zone pe care o străbate, iar în realizarea sa se va ține cont de respectarea cu strictețe a condițiilor de mediu impuse de existența celor două parcuri naționale și a siturilor Natura 2000 din zonă. (A.N.)

Această prezentare necesită JavaScript.