ActualitateFlashPolitica si administratie

Ministrul Dezvoltării a transmis o scrisoare autorităţilor locale anunţând că nu mai sunt bani pentru investiţii. Preşedintele Laurenţiu Nistor: Guvernul aruncă în aer proiectele de dezvoltare locală

Sorina Popa

Şantiere părăsite, firme de construcţii în fa­liment, iar dezvoltarea localităţilor ia o vacanţă, după ce ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice, şi Administraţiei, Cseke Attila, a transmis o scrisoare prin care anunţă acest dezastru pentru toţi românii.

Ministrul se spală pe mâini şi trimite o scrisoare
Ministru arată în scrisoare din 22 iunie, că fon­durile destinate Programului Naţional de Dez­vol­tare Locală (PNDL) au fost epuizate pentru acest an. Şi, continuă Cseke Attila, le spune autorităţilor locale că pot închide şantierele sau pot finanţa ele lucrările pe viitor.
Din acest motiv, ieri, la sediul organizaţiei jude­ţene Hunedoara a PSD, lideri social-democraţi din judeţ au susţinut o conferinţă de presă, având în vedere că situaţia este extrem de gravă.

Mai este nevoie de 150 de milioane de lei
„Acest program (n.r.-PNDL) a scos din mocirlă multe localităţi. Este un program bine elaborat de către PSD, care nu a ţinut cont de coloratura po­litică a primarilor. În judeţul nostru au fost apro­bate 221 de proiecte pe acest program. Ministrul Cseke Attila susţine că primăriile pot continua lucrările începute din bani proprii. Cum asta? Sunt primării care nu au bani nici de salarii până la sfârşitul anului. Guvernanţii, în loc să se ocupe de aceste probleme, se războiesc în PNL. Se aruncă în aer, pur şi simplu, proiectele de dezvoltare lo­cală în judeţ! Firmele de construcţii vor intra în faliment, din cauză că guvernul nu mai finanţează lucrările pe PNDL. Astfel, executivul loveşte în cetăţeni! Gu­ver­nul opreşte robinetul la finanţările prin PNDL. Vom sesiza europarlamentarii noştri, gu­vernul, pentru că s-a oprit finanţarea respectivă. În judeţ, din 221 de proiecte 116 sunt finalizate. Sunt şase proiecte care nici măcar nu au fost începute, deşi programul a demarat în 2017. Unele primării stau prost la capitolul acesta şi sunt în urmă cu lucrările de dezvoltare locală. Pentru celelalte, mai este nevoie, în total, de aproape 150 de milioane de lei”, a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele organi­za­ţiei judeţene Hunedoara a PSD.

„Cerem recalibrarea preţurilor la materialele de construcţii”
La rândul său, primarul din Hunedoara, Dan Bo­bouţanu, vicepreşedinte judeţean al PSD, a de­clarat că „situaţia este complicată în cazul in­ves­tiţiilor pe PNDL, în special pentru constructori, care vor fi penalizaţi că opresc lucrările. Firmele nu pot susţine lucrările şi nici primăriile. Probleme mari sunt şi cu fondurile europene, deoarece au crescut foarte mult preţurile la materialele de con­strucţii. De aceea, solicităm recalibrarea preţurilor la materiale, iar diferenţa să o achite statul, prin ministerul de resort. Cerem recalibrarea preţurilor la materiale atât pentru investiţiile pe PNDL cât şi pentru cele cu fonduri europene”.
Primarul din Toteşti, preşedintele Ligii Aleşilor locali PSD Hunedoara, a spus că liderii social-de­mocraţi trag un semnal de alarmă să se rezolve finanţările, altfel vom avea şantiere întregi ne­ter­minate.

One thought on “Ministrul Dezvoltării a transmis o scrisoare autorităţilor locale anunţând că nu mai sunt bani pentru investiţii. Preşedintele Laurenţiu Nistor: Guvernul aruncă în aer proiectele de dezvoltare locală

  • Și în condițiile astea, domnul președinte vrea să preia termocentrala Mintia ? Care de ani de zile merge în pierdere și are datorii istorice ? Interesantă strategie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.