ActualitateFlashPolitica si administratie

Ministrul Agriculturii, la Deva: Avem stocuri suficiente de ulei, nu depindem de importuri

Sorina Popa

România deţine suficiente stocuri de ulei până la noua recoltă de floarea soarelui, astfel încât să nu apară nici un fel de dezechilibru, a anunţat, sâmbătă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, într-o conferință de presă, la Deva, după ce tot mai mulţi români au luat cu asalt magazinele pentru a se aproviziona cu ulei, de teamă că acest produs va dispărea de pe rafturi.

Verifică stocurile
„Am văzut că s-a iscat iar o mare isterie legată de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor românilor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă – nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui – dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară nici un fel de dezechilibru. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia sto­cu­rilor în fiecare dimineaţă. Avem o celulă de analiză, de criză, la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem: verificăm stocurile de cereale şi de alimente şi în cazul acesta de ulei. Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pen­tru a nu crea dezechilibre, avem şi stocuri de floa­rea soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi, slavă Domnului, avem fabrici pro­ducătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Deva.
Acesta a subliniat că mesajele din unele maga­zine care anunţau că se limitează vânzarea de ulei la cel mult trei baxuri au apărut tocmai pentru a se preîntâmpina specula.
„Le transmit încă o dată pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anun­ţat că preţul la combustibil va exploda, să înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei mai mult decât le e necesar. Dacă au văzut în anumite ma­ga­zine afişe, anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau utilizarea de ulei la maximum trei baxuri, aces­tea au fost făcute tocmai în încercarea de a trans­mite un mesaj foarte clar ca cineva să nu spe­culeze, să creeze panică şi isterie în rândul po­pu­laţiei. Multe televiziuni au anticipat că următorul scenariu de isterie publică va fi cel al uleiului de floarea soarelui”, a transmis şeful MADR.

Agricultura ne poate scoate din impas!
Președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a declarat, la conferința de presă cu ministrul Chesnoiu, că agricultura are un rol important în economia județului Hunedoara și a României, pentru acest lucru fiind însă necesară o atitudine hotărâtă și curajoasă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Vă mărturisesc că vizita domnului ministru a avut un ecou deosebit în rândul producătorilor locali și al fermierilor, care au avut astfel șansa unui dialog viu și productiv. Agricultura trebuie să fie o ramură de bază în economia românească. Dacă anumite activități s-au prăbușit, eu spun că suntem capabili să putem demonstra că România poate produce cereale, produse finite alimentare, astfel încât să putem exporta. Agricultura ne poa­te scoate din impas! Îi mulțumesc domnului Adrian Ionuț Chesnoiu pentru că acceptat invitația de a veni în județul Hunedoara și sunt convins că va re­veni pentru a se reîntâlni cu hunedorenii”, a de­cla­rat președintele Laurențiu Nistor.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, a declarat la conferința de presă că fermierii din do­me­niul zootehnic sau vegetal, precum și produ­că­torii locali de alimente pentru consumul populației beneficiază de întreg sprijinul Guvernului și, implicit al Instituției Prefectului, pentru ca acti­vi­tatea lor să se desfășoare normal și să se dezvolte, având în vedere importanța performanțelor din sectorul agricol pentru economie, iar pentru po­pulație aceasta fiind deosebit de importantă.
Reamintim că, la invitația președintelui CJ Hunedoara, ministrul Adrian Ionuț Chesnoiu a efec­tuat o vizită de lucru în județ. Vineri, dem­ni­tarul s-a în­tâlnit cu peste 300 de producători locali și fer­mi­eri, a vizitat două ferme și s-a întâlnit cu crescătorii de oi, iar sâmbătă a mers la o fermă din Țara Hațegului.

One thought on “Ministrul Agriculturii, la Deva: Avem stocuri suficiente de ulei, nu depindem de importuri

  • De ce a crescut prețul la ulei dacă avem rezerve așa de mari ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura