Minerii pregătesc un nou protest la CEH

03 protest mineriNatalia Bumbac
Maximilian Gânju

Liderii de sindicat ai minerilor şi energeticienilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ameninţă cu proteste de amploare, aceştia fiind nemulţumiţi de o serie de măsuri luate de conducerea companiei, dar care nu au fost discutate şi cu sindicatele.
Astfel, mai toţi liderii de sindicat din cadrul Sindicatului „Muntele”, au pichetat, ieri, sediul CEH, iar o parte a angajaţilor de la suprafaţă s-au declarat solidari cu acţiunea şi sunt dispuşi să intre în grevă. „Noi am mers pe scările companiei şi am cerut demisia directorului general, pentru că se iau măsuri discriminatorii împotriva angajaţilor CEH. Au luat o grămadă de măsuri şi împotriva muncitorilor, dar şi împotriva celor de la TESA, măsuri din cauza cărora sunt afectaţi indirect şi cei productivi (n.r. minerii), fără să fim consultaţi. Începe războiul, asta, pentru că nu am fost anunţaţi şi consultaţi, cum ar fi fost normal şi obligatoriu”, a declarat liderul sindical de la EM Lonea, Vasile Păduraru.
La unităţile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, mai mulţi angajaţi TESA au oprit activitatea în semn de protest faţă de măsurile considerate abuzive. Angajaţii indirect productivi şi sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi trimişi acasă, începând de luni. Aceştia ar urma să primească 75 la sută din salariu pentru cele 10 zile în care vor fi în „concediu forţat”, cum este cazul angajaţilor TESA. Decizia face parte dintr-un set de măsuri de reducere a costurilor de la CEH, iar un calcul arată că s-ar economisi circa 1,2 milioane lei lunar. Angajaţii CEH care fac parte din sindicatul reprezentativ „Muntele” au cerut atât demisia directorului general al companiei cât şi înlocuirea administratorului special desemnat în urma demarării procedurii de insolvenţă.

Miting pe 13 februarie
După acţiunile de protest de ieri, Sindicatul „Muntele” pregăteşte un miting de amploare, care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare. Asta, după ce planurile de declanşare a grevei generale nu s-au materializat. „Există o prevedere în Legea dialogului social, conform căreia nu poţi declanşa grevă generală pe perioada în care contractul colectiv de muncă este valabil. În aceste condiţii, reprezentanţii ITM Hunedoara ne-au spus că nu pot înregistra un conflict de muncă, nefiind, din punctul lor de vedere, posibilă declanşarea grevei generale. Ca urmare, în 13 februarie, la Petroşani, între orele 11 şi 13 Sindicatul „Muntele” va organiza un miting, la care vor participa peste 1.000 de persoane. Vom protesta faţă de situaţia gravă în care a ajuns CEH, la un pas de faliment. Faţă de lipsa măsurilor de redresare a societăţii din partea Guvernului şi a conducerii executive”, a afirmat Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”.

One thought on “Minerii pregătesc un nou protest la CEH

  • 5 februarie 2016 la 15:29
    Permalink

    Uneori, sindicalistii isi aroga drepturi pe care, conform statutelor, nu le au. Vor sa fie bagati in seama si unde nu e cazul, incercand sa-si atribuie competente de conducatori. In cazul de fatza, pentru a se intelege despre ce e vorba, concret, ar fi trebuit sa se mentioneze masurile luate de conducerea CEH care au produs nemultumirea sindicalistilor. Dar … asta tine de profesionalismul jurnalistilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.