Minerii disponibilizaţi, din nou, în stradă

Carmen Cosman

Câteva sute de mineri disponibilizaţi de la Compania Naţională a Huilei Petroşani au protestat, ieri, timp de mai multe ore, în faţa CNH, nemulţumiţi că nu şi-au primit cea de-a treia tranşă a salariilor compensatorii.

Protestul a fost autorizat   
Protestul de ieri a fost autorizat încă de săptămâna trecută, după ce reprezentanţii Primăriei Petroşani au acceptat solicitarea acestora. Oamenii au plecat din sistem în luna octombrie 2011 şi, până la finele lunii decembrie, trebuiau să primească şi ultima tranşă a salariilor compensatorii convenite la ieşirea din sistem. Acest lucru nu s-a întâmplat şi nici măcar acum nu s-au primit banii integral. „Sunt voci care spun acum că banii noştri ar fi fost alocaţi, altele care spun că nimeni nu a semnat că vom primi aceşti bani. Nu mai ştim ce să credem, dar îi vom da în judecată că ne-au minţit oricum, doar ca să plecăm de la mină”, a declarat unul dintre disponibilizaţi. Oamenii cred că sunt minţiţi şi au scandat ore în şir lozinci împotriva conducerii CNH. „Suntem minţiţi. Ni s-a spus că până la mijlocul lunii februarie primim banii. Iată că suntem la mijloc de februarie!”, a precizat un alt disponibilizat. De asemenea, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş, aflat în mijlocul disponibilizaţilor nemulţumiţi, spune că „oamenii au dreptate. Sunt lideri de la Sindicatul Muntele care au făcut tot felul de lucruri şi acum, oamenii trag de pe urma lor. Aceştia trebuie să fie traşi la răspundere, că au minţit pe toată lumea, iar eu le-am zis de atunci că aşa se va întâmpla”, a declarat Lacataş.

Vor să picheteze Compania
După aproximativ două ore, o delegaţie a disponibilizaţilor s-a întâlnit cu conducerea CNH şi cu subprefectul judeţului Hunedoara Marius Szabo, însă oamenii sunt nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor. „Ne mint din nou şi nici după ce am stat şi am aşteptat atâtea zile, nu ni se dau decât promisiuni. Cerem aprobare şi, zilnic, venim aici în faţa CNH să protestăm, până se satură să ne tot vadă aici”, spune Petru Blikling, unul dintre disponibilizaţii care a şi făcut greva foamei în faţa CNH din acelaşi motiv. Acum, oamenii vor să picheteze zilnic Compania, până când problema lor se va rezolva.

3 comentarii la „Minerii disponibilizaţi, din nou, în stradă

 • 14 februarie 2012 la 0:49
  Legătură permanentă

  Zoltan Lacatas isi face capital sindical si politic. Mi se pare corect ca a treia transa de salarii pentru disponibilizati sa fie facuta dupa ce se primeste avizul de la Bruxelles si apoi sa acorde Ministerul Economiei subventia pentru CNH.

 • 14 februarie 2012 la 6:25
  Legătură permanentă

  100 de disponibilizati, din 900, in strada… Putini… foarte putini. Presimt ca nici luna asta nu vor primi ultima transa de bani…

 • 14 februarie 2012 la 8:28
  Legătură permanentă

  ptr.” valea jiului” ti se pare corect ca disponibilizatii sa fie mintiti? nu ai inteles nimic din ce motive s-a protestat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.