Minerii din Vale, nemulţumiţi de lefuri

01 mineri

Dana Istudor

Aproape 100 de mineri de la EM Lupeni au declanşat, ieri, un protest spontan, după ce au aflat că-şi vor primi lefurile diminuate.

L-au vrut pe Videanu
Startul protestului a fost dat de minerii din schimbul I, care ieri, au refuzat să mai iasă din şut şi au ameninţat că vor rămâne blocaţi în mină până când li se vor da asigurări că salariile lor nu vor fi micşorate. Minerii încă nu au primit fişele de salarizare şi spun că ele au fost întârziate, deoarece îşi vor primi doar aproximativ 60 la sută din leafă, pentru că nu şi-au făcut planul de producţie. Imediat, la protest s-au aliat şi ortacii care ar fi trebuit să coboare la schimbul doi şi au refuzat să intre în mină, până când conducerea nu va discuta cu ei. La negocierile cu minerii au mers atât directorul minei, cât şi directorul general al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, însă după câteva ore de discuţii, ortacii au decis să le dea un răgaz şefilor lor, pentru a le rezolva revendicările. Aceştia cu cerut chiar ca ministrul Adriean Videanu să vină personal să discute cu ei, în caz contrar, şutul aflat în mină nu va ieşi la suprafaţă, iar celelalte schimburi nu vor coborî la locurile de muncă.

Au plecat la Bucureşti
Pentru a dezamorsa situaţia, liderii minerilor au plecat ieri, la Bucureşti, să discute cu ministrul nemulţumirile celor pe care îi reprezintă. Aceeaşi soluţie a fost adoptată şi de către conducerea CNH. „Am amânat acest conflict spontan. Mergem astăzi (n.r. – luni) o delegaţie a sindicatelor de la mină şi conducerea Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, împreună cu mine, la Ministerul Economiei, unde vom discuta cu ministrul Videanu ce modalităţi sunt pentru a rezolva acest conflict. Ştiţi foarte bine de constrângerile care sunt dictate de Fondul Monetar Internaţional, trebuie să ne încadrăm în bugetul de venituri şi cheltuieli. Schimbul doi a intrat în subteran, am reluat activitatea, nu mai este această stare de conflict”, a declarat, ieri, Constantin Jujan, directorul general al CNH. Acesta admite că este posibil ca şi alţi mineri de la subunităţile CNH din Valea Jiului să declanşeze acţiuni asemănătoare de protest, din cauza salariilor prea mici. Jujan recunoaşte că „din păcate, vor fi şi soluţii puţine”, pentru rezolvarea revendicărilor ortacilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare