ComunitatePolitica si administratie

Mina Petrila intră în circuit turistic

Adriana Năstase

Întrunit în ședință extraordinară, Consiliul Județean Hunedoara a aprobat hotărârea privind cumpărarea imobilelor care formează „Ansamblul Istoric Mina Petrila”, aflate în prezent în proprietatea Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului.

Pentru investitori
Este vorba despre o suprafață de 163.855 mp pe care sunt amplasate monumente istorice (clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum – grupa valorică A în categoria monument, ateliere mecanice, puțul nou cu schip, puțul central (turnul și hala) – grupa valorică B în categoria monument și clădiri aflate în zona de protecție a monumentelor istorice.
„Le mulțumesc consilierilor județeni care au aprobat această achiziție. Ne dorim ca acest obiectiv să contribuie la revitalizarea zonei Văii Jiului, pentru că potențialul este uriaș. Monumentele istorice pot intra într-un circuit turistic, așa cum se întâmplă în alte zone foste miniere din Europa, în timp ce terenul disponibil poate fi pus la dispoziția investitorilor”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
„Am promis în campania electorală că vom dezvolta turismul în județ. Ne ținem de cuvânt. Astfel, mina Petrila oferă comunității noi oportunități. Potențialul său va fi valo­rificat în folosul întregii Văi a Jiului. Din punct de vedere socio-economic, cultural, acest ansamblu istoric poate fi revitalizat și redat societății, adaptat la nevoile actuale și la vremurile pe care le trăim”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului.
Exploatarea minieră de la Petrila a fost înființată în anul 1859, mina Petrila fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, coborând în pământ aproape 1000 de metri. EM Petrila a fost închisă în anul 2015, pe data de 30 octombrie 2015 fiind extrasă ultima tonă de cărbune.
Prețul stabilit pentru cumpărarea acestui obiectiv a fost stabilit în urma negocierilor și este de 1.500.000 lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura