Mihai Panaitescu: Am zburat „deasupra unui cuib de cuci“, la Iaşi şi Chişinău, unde am dat măsura dăruirii noastre pe scenă

5 ianuarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Teatrul de Artă Deva are o colaborare foarte bună cu Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale“ din Chişinău, colaborare care se axează, în afară de schimbul de actori, un schimb artistic, pe un eveniment important ce va avea loc şi la Deva, şi la Chişinău, respectiv „Săptămâna teatrului”. Teatrul din Chişinău va veni cu mai multe producţii la Deva, iar teatrul devean va juca la Chişinău o săptămână întreagă, o săptămână a teatrului transilvănean. Este un schimb cultural de excepţie care, cel mai probabil, va avea loc în primăvara anului viitor”, a arătat Mihai Panaitescu (foto mic), managerul TAD.

A fost emoţie multă la Iaşi
În „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ – mesajul transmis ar fi că singura cale de a te salva pe tine însuţi este să te zbaţi pentru a-i salva pe ceilalţi.
„Am ales acest text, adaptat de către regizorul Marius Oltean, pentru forţa mesajului şi complexitatea rolurilor ce s-au dovedit o adevărată încercare pentru tinerii noştri actori şi chiar pentru cei cu experienţă. Este o piesă care te pune pe gânduri, o montare care îmbină umorul cu situaţiile tragice; în concluzie – un titlu de succes ce trebuie să existe în repertoriul oricărui teatru care se respectă. Am avut emoţie multă la Iaşi, unde, într-o sală plină, peste 600 de inimi au bătut la unison şi unde am primit aplauze furtunoase”, continuă managerul TAD.

Magia care se dezlănţuie la fiecare ridicare de cortină
Anul trecut, Teatrul de Artă Deva a organizat festivaluri internaţionale la care au participat artişti din mai multe colţuri ale lumii şi, bineînţeles, şi actorii deveni au ajuns să fie invitaţi să prezinte unele piese în afara graniţelor, precum Canada, Republica Moldova şi altele. Aşadar, la categoria festivaluri, instituţia de cultură din municipiul Deva se poate lăuda cu Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului „Deva Performing Art Festival” şi cu cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Muzică Clasică „Hunedoara Lirică”. Totodată, actorii şi angajaţii Teatrului de Artă Deva s-au axat şi pe colaborări cu diferite şcoli, centre, care vizează copiii cu dizabilităţi.
Tot în anul recent încheiat a fost organizat şi primul Laborator Liric Internaţional care s-a concretizat în producţiile „Vocea umană“ de F. Poulenc şi „Telefonul” de G.C. Menotti.
Un alt proiect de excepţie, care s-a materializat în anul precedent şi care a adus mai aproape două popoare, care, în fapt, reprezintă unul singur, a fost şi este colaborarea cu un teatru din Chişinău. Astfel, anul trecut a prins contur prima producţie în colaborare cu Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” din Chişinău, respectiv „Maestrul şi Margarita” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Grecu. Un alt proiect de succes a reprezentat şi turneul în Iaşi şi Chişinău, cu producţia „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Marius Oltean. O altă realizare a Teatrului de Artă Deva este şi permanentizarea matineului lunar pentru copii, oferind posibilitatea familiilor cu copii de a petrece împreună o oră la teatru, duminica. Instituţia a fost partener şi în organizarea festivalului de teatru pentru copiii cu dizabilităţi „Unde fugim de acasă”, aflat la cea de-a doua ediţie. Aici este vorba despre un parteneriat cu Centrul şcolar de Educaţie Incluzivă „Rudolf Steiner“.

Roxana Olşanschi: Nu e o meserie, e viaţă…
„Am învăţat şi, la rândul meu, mi-am făcut datoria de a transmite şi altora ce înseamnă să respecţi scena şi publicul. Sper că am reuşit. Şi că voi mai reuşi şi de acum înainte. Iubesc scena şi simt că şi scena mă mai iubeşte. Probabil pentru că i-am dat mereu tot. Când am dubii, când mă simt neputincioasă, când nu mai ştiu cine sunt, când mă îndoiesc că mai pot aduce bucurie, urc pe scenă. Şi aflu încă o dată că pentru asta trăiesc. Şi aflu încă o dată că de la dumneavoastră, publicul, îmi iau energia. Şi aflu, încă o dată, că mai pot oferi bucurie. Şi respir încă o dată praf de scenă”, a dezvăluit Roxana Olşanschi (medalion), actriţă la Teatrul de Artă Deva. (Maria Hogman)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Început de an cu numeroase misiuni grele pentru pompieri şi salvatori

Atât ultimele zile ale lui 2019 cât şi primele din acest an au mobilizat echipele de intervenţie şi salvare ale...

Fostul primar al Devei, Mircia Muntean, este acasă!

Fostul edil şef al municipiului Deva, Mircia Muntean (foto), este acasă! El a fost eliberat din puşcărie în ultima zi...

Bulina neagră, 6.01.2020

Cristian Luţă, tânăr din Lupeni Pentru că a fost arestat preventiv, după ce a tâlhărit o femeie de 75 de...

Închide