Politica si administratie

Mica Unire, la 165 de ani

Biblioteca Județeană „Ovid Densu­sianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu colegiile și liceele devene, organizează în 23 ianuarie 2024 o manifestare cultural-edu­ca­tivă menită să cinstească amintirea unuia dintre cele mai îndrăgite mo­mente din istoria românilor: Unirea Principatelor Române de la 24 ia­nuarie 1859.

Reflectă chipul conducătorului
„Această zi se află de 165 de ani în memoria tuturor celor care poartă România în suflet, este ziua care a unit românii de pe cele două maluri ale Milcovului, când munteni și moldoveni și-au dat mâna și au făurit noul stat, România. Mica Unire a fost preludiul momentului 1 Decembrie 1918, al creării României Mari. Ziua de 24 ianuarie nu poate fi despărțită de figura luminoasă și îndrăgită a celui pe care românii l-au ales în fruntea Prin­cipatelor Unite: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, personalitatea istorică pe care românii o iubesc poate cel mai mult. În toate epocile, românii l-au privit pe Domnul Cuza ca pe un model de conducător, ca pe un om apropiat de sufletul fiecăruia, un domn patriot cu adevărat.
Cuvintele pe care Mihail Kogălni­ceanu le-a rostit la alegerea acestuia ca domn al Principatelor Române re­flectă perfect chipul acestui con­ducător care, în doar șapte ani, a făcut ca România să strălucească și să pă­șească pe aleea modernizării: „Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea des­chisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire”. De astfel de conducători a avut nevoie România, mai ales în momentele grele ale istoriei, de aceea amintirea Domnului Cuza este atât de dragă românilor », a spus Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura