Meşteşuguri şi tradiţii populare româneşti, la târgul din Deva

7 iunie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Nicolle Ebner

Timp de trei zile (de vineri până ieri), platoul din faţa Casei de Cultură din Deva a găzduit tradiţionalul „Târg al meşterilor populari”, la care, şi în acest an, au participat zeci de expozanţi din toate zonele etno-folclorice din ţară. Meşteşugurile, tradiţiile şi frumuseţea peisajului din judeţul Hunedoara au fost puse în valoare de Compania judeţeană de turism, prezentă la târg, în premieră, cu un stand.

Meşterul Manoli, vâlceanul…

Nu au lipsit meşterii olari din zona Tomeşti şi creatorii de costume tradiţionale din zona Haţegului, tapiserii din Maramureş, ouă încondeiate, bijuterii din argint cu pietre semipreţioase, sidef, sau din aliaje cu mărgeluţe de sticlă, lucrate de meşteri din Bucureşti, Bistriţa Năsăud, Vrancea, Suceava şi Galaţi, obiecte decorative sculptate în lemn, lucrate de meşteri din Brăila şi Maramureş. Spre bucuria copiilor, la târg au venit şi meşteri de la Bascov-Argeş, cu inimioare şi căsuţe din turtă dulce. Printre expozanţi s-a remarcat şi „meşterul Manoli”, cum mai este cunoscut Constantin Manoli, unul dintre cei mai cunoscuţi meşteri populari – sculptori în lemn – din judeţul Vâlcea, participant şi la expoziţii internaţionale. Pe cât de bun meşter, tot pe atât de bun şi povestitor, Manoli Constantin are câte o poveste pentru fiecare obiect adus spre vânzare, la târgul din Deva-linguri şi troiţe în miniatură. Munca l-a ţinut în putere, aşa că nu-i dai 72 de ani, nici după vorbă, nici după port. „Nucul este cel mai bun prieten al meu. E uimitor cât de ascultător poate fi acest lemn, cât de bine poate să colaboreze cu dalta. În nuc am cioplit multe dintre cele mai frumoase furci de tors sau crucifixuri”, povesteşte meşterul Manoli al vremurilor noastre. Una dintre furcile de tors a ajuns şi în colecţia fostului preşedinte, Emil Constantinescu. În urmă cu câţiva ani, acesta a ţinut neapărat să plece acasă cu un asemenea obiect de artă, după ce a vizitat un târg la care a participat şi meşterul vâlcean.

…şi povestea lingurilor

La târgul de la Deva, a impresionat cu lingurile sale cioplite în mai multe esenţe de lemn, de aici şi culoarea diferită a exponatelor. „Fiecare dintre ele reflectă truda şi talentul unui întreg popor, exprimat prin artă de-a lungul miilor de ani şi prin simboluri ca soarele, roata vieţii, maternitatea, creştinism”, povesteşte meşterul Manoli din Vâlcea. Măiestria mâinilor lui a creat un adevărat pod peste timp, transformând banalul obiect, fără de care n-am mai putea să mâncăm ciorba ţărănească sau de burtă, într-o adevărată mărturie istorică a strămoşilor noştri. Târgul meşterilor populari s-a încheiat ieri, odată cu venirea serii, însă majoritatea participanţilor şi-au strâns standurile în funcţie de ora la care aveau tren spre alte târguri din ţară, la care au fost invitaţi să-şi prezinte lucrările realizate ci atâta măiestrie şi migală.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Un singur arestat în dosarul interceptărilor telefonice

Un număr de 34 din cele 35 de persoane acuzate că au cumpărat şi folosit un soft, cu ajutorul căruia,...

Lotul 3 al „aurarilor”, trimis în judecată

Fostul şef de post al comunei Orăştioara de Sus Alexandru Gogan, ofiţerul de poliţie din Deva Alexandru Todorescu, alături de...

„Sabia de la Boiu” nu l-a „tăiat” pe preotul Rudeanu

Cuscrul ministrului Vasile Blaga, preotul Octavian Rudeanu (foto), cercetat pentru infracţiunea de nerespectare a regimului bunurilor culturale de patrimoniu, în...

Închide