Actualitate

MESAJUL ASOCIAŢIEI JUDEŢENE A RĂNIŢILOR REVOLUŢIEI ŞI URMAŞILOR EROILOR MARTIRI DECEMBRIE ‘89 HUNEDOARA-DEVA

04 poza 5La împlinirea a 26 de ani de la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989  ne adresăm cetăţenilor ţării noastre având credinţa fermă că  aceasta reprezintă un eveniment istoric de o importanţă covârşitoare pentru destinul ţării noastre.

În acest context, noi afirmăm că Revoluţia face parte din şirul momentelor  semnificative ale devenirii româneşti: Revoluţia din anii 1848-1849, Unirea Principatelor 1859, cucerirea Independenţei de Stat 1877, proclamarea Regatului 1881, Marea Unire 1918. Fiecare dintre acestea a consacrat dorinţa românilor de a trăi în libertate şi democraţie aşa cum s-a afirmat şi în Decembrie 1989. Întregul popor, mai puţin acoliţii regimului comunist, dorea schimbarea, înlăturarea comunismului, revenirea la democraţie. Cu toate acestea, au apărut imediat fel de fel de speculaţii despre un aşa zis complot, despre o aşa zisă lovitură de stat. Demonstraţiile de la Timişoara, urmate de altele din mai multe centre urbane pot fi considerate complot sau lovitură de stat? Fuga cu elicopterul din 22 decembrie 1989 a cuplului dictatorial din cauza protestelor mulţimii se înscrie în logica unui complot sau a unei lovituri de stat? Apelurile din dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 ale fostului prim-secretar al CJ Hunedoara al PCR, Ion Popa, adresate activului de partid şi de stat de a îndeplini sarcinile trasate cu o zi înainte de secretarul general al PCR  Nicolae Ceauşescu de prevenire şi reprimare a revoltelor erau mesaje ale unui complotist anticomunist? Renegarea şi denigrarea cuplului dictatorial peste câteva zeci de minute din balconul Palatului Culturii de către acelaşi fost prim-secretar se poate spune că face parte din victoria unui complot? Toate aceste speculaţii, considerăm noi, sunt jigniri la adresa poporului român, a capacităţii sale de afirmare a unei opţiuni.
Din nefericire, ulterior, idealurile Revoluţiei Române din Decembrie 1989 au fost trădate aproape toate pe diverse paliere, astfel încât speranţele cetăţenilor s-au năruit una câte una. Pentru toate acestea, nu Revoluţia este de vină, ci aceia care au preluat puterea şi au permis un lung şir de fărădelegi mai ales în economie. În ciuda acestor neajunsuri, ţara noastră a cunoscut o serie de shimbări, dintre care cele mai importante sunt asigurarea securităţii naţionale şi aderarea la Uniunea Europeană.
Închiderea dosarului Revoluţiei fără a se clarifica o serie de aspecte ale ei considerate semnificative reprezintă o atitudine profund antidemocratică, incompatibilă cu poziţia actuală a ţării noastre în context internaţional. Noi solicităm redeschiderea acestui dosar şi continuarea investigaţiilor până la clarificarea aspectelor controversate.
Astăzi, noi credem în destinul fast al ţării noastre, în capacitatea poporului de a asigura prin votul său democratic o continuă valorizare a principiilor democratice şi perpetuarea libertăţii cetăţenilor în societatea noastră.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura