FlashReportaj

Menestreli, domniţe şi filme de groazã la Castelul Corvinilor

04 Hunedoara   - castel  0016

Muzică din perioada renascentistă, animaţie cu foc, turniruri şi proiecţii cu filme de groază, toate acestea reprezintă doar o parte din oferta manifestării culturale Zilele Castelului, care a început ieri în decorul medieval oferit de Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Un ostatic de lux
Desfăşurat sub genericul „S.O.S. Castelul“, evenimentul cultural îşi propune să pună în valoare unul dintre cel mai bine păstrate castele medievale din Europa, dar şi să atragă atenţia asupra faptului că Vlad Ţepeş, Dracula pentru occidentali, a fost ţinut prizonier timp de un an la Castelul Corvinilor, în 1456. „Vlad Ţepeş a fost un ostatic de lux al castelului. Legat de acest adevăr istoric, dorim să folosim brandul Dracula şi la Castelul Corvinilor. Tocmai de aceea, sub genericul «Dracula Nights» vom prezenta, timp de 10 zile, proiecţii ale unor filme de groază de referinţă pentru turiştii care aleg să-şi petreacă prima parte din noapte în curtea castelului“ a declarat Mircea Goian, unul dintre organizatorii manifestărilor.

Demonstraţiile vitejilor
Zilele Castelului vor începe la ora 15.00, cu un work-shop interactiv, care are ca temă Renaşterea în Transilvania. Cu acest prilej, publicul va afla amănunte interesante despre istoria castelului şi va putea cânta la instrumente muzicale din perioada medievală, împreună cu Mircea Goian şi Aranka Babos, componenţi ai trupei Huniadi Cantores. Nu vor lipsi lecţiile de dans medieval, prezentările de arme şi demonstraţiile de vitejie ale cavalerilor din Ordinul de Hunedoara, care se vor lupta pentru mâna unor frumoase domniţe. Seara, de la ora 22,30 va fi proiectat în aer liber primul film de groază din ciclul „Dracula Nights“. Atracţia zilei de astăzi va fi o paradă a costumelor medievale, care se va desfăşura prin municipiul Hunedoara, de la ora 18.00, urmată de un turnir în curtea castelului, în care vor evolua mai mulţi cascadori. Seara se va încheia cu un recital de rock medieval, un „proces al vrăjitoarelor“, animaţie cu foc, un concert al trupei Celelalte Cuvinte şi proiecţia filmului „Dracula“. Zilele Castelului vor continua apoi până duminică, 26 iulie, în fiecare seară, de la ora 20.30, fiind prevăzute recitaluri de muzică medievală, dansuri şi proiecţii de filme. Intrarea publicului este gratuită.
Manifestările din acest an sunt organizate de Primăria municipiului Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Asociaţia Corvinorum Ordo Hunedoara, Asociaţia DevArt Deva şi Castelul Corvinilor Hunedoara. Organizatorii se aşteaptă la un număr record de participanţi, mai ales că evenimentul a fost promovat în mai multe judeţe din vestul ţării, iar reacţiile din partea turiştilor nu au întârziat să apară, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe stâncă, la poalele căreia curge pârâul Zlaşti. Castelul medieval este unic în România ca arhitectură, fiind vizitat de mii de turişti în fiecare an.
În prezent, monumentul istoric a intrat într-un complex proces de restaurare, după ce ultimele lucrări de amploare de acest gen desfăşurate la Castelul Corvinilor din Hunedoara au avut loc în anul 1870. În perioada 1956-1968 s-a mai realizat loc o lucrare de restaurare primară, în care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor şi a bolţilor din piatră de la capela castelului şi din Sala Dietei. (AGERPRES)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura