Medicul George Litarczek, o somitate în medicină, s-a stins din viaţă

17 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Maximilian Gânju

În seara zilei de 14 martie 2019, Academicianul Prof. dr. George Litarczek (foto), în vârstă de 94 de ani, părintele fondator al specialităţii anestezie-terapie intensivă (ATI) din România şi unul dintre pionierii acestei specialităţi la nivel mondial a decedat.

Profesorul universitar George Litarczek s-a născut pe data de 22 decembrie 1925, la Boston, SUA. Provine dintr-o familie de excepţie, ambii părinţi fiind medici la clinica medicală Colentina Bucureşti.
Profesorul George Litarczek a fost membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Dragoste nemărginită pentru Petroşani
Profesorul dr. George Litarczek a cutreierat mapamondul, a susţinut prelegeri în cele mai prestigioase universităţi din lume, a ţinut dezbateri ştiinţifice în toate colţurile planetei. Şi-a pus în slujba oamenilor inovaţiile ce au salvat nenumărate vieţi pe tot globul. De ani buni s-a retras la Petroşani, după ce a descoperit acest ”colţ de rai”, după cum avea să-i spună. Aici se simţea acasă. Obişnuia de la geamul locuinţei sale să se piardă cu privirea în albastrul Parângului. Aici găsea inspiraţia pentru a-şi scrie memoriile, ori lucrările ştiinţifice. Tot aici găsise oameni calzi şi sinceri cu care se întreţinea ori de câte ori avea ocazia. Este Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani.
Profesorul a pus bazele experimentale şi teoretice, alături de profesorul Dan Setlacec, ale specialităţii medicale de anestezie şi reechilibrare hidroelectrolitică. A pus la punct metoda hipotermiei ce a fost folosită în intervenţiile pe cord deschis şi a format la Spitalul Fundeni o şcoală de anestezie şi terapie intensivă de înaltă clasă. „Profesorul Litarczek a fost dintre primii care au sprijinit dezvoltarea medicinei de urgenţă în România. Alături de Prof. Mircea Chiorean, au dat dovadă de viziune şi au făcut ca eforturile dezvoltării medicinei de urgenţă, a SMURD şi a unităţilor de primiri urgenţe să fie încununate cu succes. Medicina românească a pierdut unul dintre cei mai valoroşi oameni pe care i-a avut până acum”, a spus medicul Raed Arafat.
Profesorul dr. George Litarczek a fost înhumat sâmbătă, 16 martie, la Cimitirul Evanghelic-Luteran din Bucureşti.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Ce este frica?

În toate aceste săptămâni, în care ne-am întâlnit în fiecare zi de luni, am povestit despre viaţă şi elementele ei....

Avram Iancu a încheiat ultramaratonul “6633 Arctic Ultra” de la Cercul Polar de Nord pe locul al treilea

Mircea Lepadatu   Bibliotecarul polisportiv din Petroșani, Avram Iancu, a reuşit să încheie ultramaratonul "6633 Arctic Ultra" de la Cercul...

Hunedoreanul Cosmin Gârleanu s-a calificat în finala CE Under 22 din Rusia!

Singurul pugilist român medaliat la actuala ediție a Campionatului European Under 22, desfășurat în Osetia de Nord, Rusia, hunedoreanul Cosmin...

Închide