Măsuri urgente pentru siguranţa turiştilor care vin la Sarmizegetusa Regia

13 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a dispus, ieri, în urma unei vizite de lucru, măsuri urgente pentru consolidarea porţiunilor de drum afectate de fenomenele naturale şi de îndepărtare a resturilor vegetale din albia pârâului de pe Valea Albă.

Autobuzele, parcate în condiţii sigure
Pentru că anotimpul rece se încheie în curând şi la Sarmizegetusa Regia, iar turiştii îşi vor face apariţia în scurt timp, conducerea CJ Hunedoara, instituţie care administrează situl arheologic, a convocat o întâlnire de lucru în teren pentru a stabili concret măsurile urgente care se impun pentru a asigura un acces sigur spre monumentul UNESCO.
La întâlnirea convocată de preşedintele CJ Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, şi administratorul public, Costel Avram, au participat responsabili din instituţie (arhitect şef, Direcţia Tehnică, Serviciul Investiţii, Serviciul Achiziţii), reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, ai Primăriei comunei Orăştioara de Sus şi ai Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice.„Am stabilit măsuri ca, în luna martie şi în prima săptămână a lunii aprilie să fie rezolvate situaţiile care să ducă la posibilitatea de a parca inclusiv autocare în zona amenajată, de a îmbunătăţi curgerea apei prin albie prin îndepărtarea resturilor vegetale şi de a face o lucrare cu arocamente în prima fază, iar în faza următoare de a executa şi ziduri de sprijin în aşa fel încât Sarmizegetusa Regia să poată fi vizitată în siguranţă de turişti”, a declarat Mircea-Flaviu Bobora, preşedintele CJ Hunedoara.

Prioritate zero
La rândul său, administratorul public al judeţului Hunedoara spune că monumentul UNESCO din Munţii Orăştiei administrat de CJ Hunedoara va deveni prioritatea zero a acestei instituţii. „Eu cred că nu trebuia să se ajungă aici dar, având în vedere faptul că deja primăvara bate la poartă, iar numărul turiştilor va creşte de la o săptămână la alta, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean am luat măsuri urgente. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru rezolvarea acelei porţiuni de drum care a fost afectată de inundaţiile de anul trecut şi, în acelaşi timp, curăţarea rigolelor. De acum înainte, Sarmizegetusa Regia va fi prioritatea zero a Consiliului Judeţean Hunedoara, pentru că este simbolul judeţului şi leagănul poporului român”, a declarat Costel Avram, administratorul public al judeţului.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013 când a fost preluată, prin Hotărâre de Guvern de la Ministerul Culturii. În 2018, numărul turiştilor care au vizitat situl arheologic s-a ridicat la 65.000 de persoane. (A. Năstase)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 14.03.2019

Daniel Muntean, tânăr din Deva Pentru că i-a fost menţinut arestul preventiv într-un dosar de agresiune sexuală asupra unei minore,...

Bulina albă, 14.03.2019

Preot paroh  Gabriel Bulf, din municipiul Petroşani Pentru devotamentul său dovedit nu o dată în ocrotirea şi îngrijirea persoanelor vârstnice...

Gura lumii, 14.03.2019

O nouă galerie de artă s-a născut în capitala regiunii cu lămpaşe. „Picturile“, de factură modernă, sunt adăpostite de mai...

Închide