Măsuri drastice de austeritate

04 bani

FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când Legea salarizării unice va produce efecte, potrivit unor surse guvernamentale.

Nu se mai majorează pensiile  
„În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 – 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35 la sută din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2 la sută a pensiilor, programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale“, au declarat surse guvernamentale.

Toţi bugetarii, în concediu fără plată
În discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de două-trei săptămâni începând din septembrie, până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3 la sută din PIB. În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 30 iulie, la RRA, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui „mare număr” de funcţionari din aparatul de stat, care sunt „inutili“, el menţionând, în acest context, un procent de 20 la sută şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.

FMI a acceptat majorarea deficitului bugetar
Potrivit unor surse oficiale, Guvernul discută cu FMI o reducere a cheltuielilor bugetare programate cu 0,9 la sută din PIB, în principal, prin monitorizarea mai atentă şi limitarea sumelor utilizate de administraţiile locale şi marile companii de stat. FMI a acceptat o majorare a deficitului bugetar de la 4,6  la sută, la 7-7,2 la sută, pe fondul unei revizuiri a contracţiei economice, estimată pentru acest an de la minus 4 la sută, la minus 8 – 8,5 la sută. În aceste condiţii, Produsul Intern Brut se va situa uşor peste 500 de miliarde de lei, faţă de proiecţia anterioară de 531 miliarde lei.

2 comentarii la „Măsuri drastice de austeritate

  • 19 octombrie 2011 la 14:32
    Legătură permanentă

    Hotii si securistii care au arondat gastile tiganesti conduc Romania!Niciodata nu von ajunge in U.E. din cauza asta si a degringoladei in firmele guvernamentale!Numai Regele ne scoate din mocirla evului mediu in care am fost adusi de politrucii postcomunisti.Avasiloaie,Iasi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.