ComunitatePolitica si administratie

Masa zilnică gratuită a devenit realitate la Băcia

Magdalena Șerban

Dacă nu demult, primarul din Băcia anunța că demersul care îi vizează pe preșcolarii și școlarii din comună legat de Programul „Masa sănătoasă” va debuta după stabilirea furnizorului, de ieri (n.r. luni), s-a pus în practică.

În regim catering
„Dat fiind faptul că școala de la centru se află într-un amplu proces de re­no­vare, lucrările fiind făcute din fonduri euro­pene, ciclul gimnazial urmează cursurile la școala din Tâmpa, cel primar la Căminul Cultural din Băcia, iar pre­școlarii la Casa Parohială din Tâmpa. Începând de ieri, 150 de preșcolari și școlari se pot bucura de un meniu zilnic, gratuit. Am optat pentru felul I și II. Banii care susțin acest proiect provin de la bugetul de stat și acoperă tot anul 2024. Este un ajutor real pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, care pot sta liniștiți, mâncarea fiindu-le asigurată și fiind conformă cu vârsta și nevoile lor. Astfel, nu vor mai fi discrepanțe dictate de statut social, de posibilități și alte criterii, copiii având aceleași drepturi egale. O normalitate, în fapt”, a transmis Florin Alba (foto), primarul din Băcia.

Reamintim
Obiectivele fundamentale ale acestei măsuri guvernamentale constau în com­baterea abandonului şcolar tim­pu­riu, reducerea decalajelor dintre urban şi rural și protecţie socială pentru copiii care provind din familii aflate în risc de ex­cluziune socială sau din zone de­fa­vo­rizate. Programul se adresează pre­șco­larilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, și se derulează în peste 1.200 de unități școlare din România, Executivul alocând un buget de peste 1 miliard de lei, iar demersul fiind un ajutor pentru foarte multe familii, mai exact pen­tru 450 de mii de copii. Suportul alimentar nu se oferă pe timpul vacanțelor sau a altor zile de­clarate prin lege, ca nelu­cră­toare. La nivel național, fiecare unitate și-a definit necesitatea. Prima vari­an­tă constă într-o masă caldă, preparată în șco­lile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua implică o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru a­ceas­tă variantă au optat uni­tățile de învățământ în care nu există cantină. A treia opțiune include posi­bi­li­tatea ca elevilor să li se ofere un pachet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar. În „Masa sănătoasă” a acestora este in­ter­zisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Cea­pa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, uleiul se va folosi o singură dată, iar mân­că­rurile „grele” precum tocăturile prăjite sau alte prăjeli vor fi evitate. Printre mân­cărurile care au undă verde se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghi­veci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli/co­no­pidă cu brânză, tocană de legume, cartofi franțuzești dar și sand­viș cu unt, şuncă, caşcaval şi le­gume, cu roşii, castravete, salată sau sandviș cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu le­gume crude precum go­go­şar, varză, morcov și fruct întreg. De asemenea, în normele minime obliga­to­rii care trebuie respectate se precizează că res­pon­sa­bilii vor evita asocierea unor alimente, cremele cu ouă și frișcă, maionezele

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura