Mărtineşti: amenajamentul pastoral pentru persoanele fizice este în lucru

9 ianuarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Crescătorii de animale utilizatori de păşuni care încasează subvenţii de la APIA primesc o veste bună direct din Parlament, legislativul dorind modificarea termenului pentru obligativitatea amenajamentelor pastorale din 2019 în 2020. Asta, ţinând cont că majoritatea primăriilor nu s-au mobilizat să-l întocmească până acum. Nu e şi cazul comunei Mărtineşti.
„Data privind obligativitatea amenajamentului pastoral s-a schimbat şi în 2018, când trebuia să intre în vigoare, prin modificări aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi modificarea şi completarea Legii fondului funciar. Iniţiativa a schimbat anul-limită din 2018 în 2019. Schimbarea ameninţa subvenţiile fermierilor care nu le-ar mai fi putut încasa de la APIA pentru pajiştile permanente şi păşunile care nu au amenajamente pastorale. Noi îl avem întocmit pentru păşunea publică, ce este închiriată, iar acum se află în lucru cel pentru persoanele fizice. Din calculele noastre, va fi finalizat în primăvară. Documentaţia a fost demarată prin Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara şi este gratuită“, a arătat Adinel Botescu (foto), primarul comunei Mărtineşti.
Potrivit acestuia, din contractele de închiriere a pajiştilor se adună circa 150.000 de lei, anual, la visteria locală. În total sunt aproximativ 600 de hectare de păşune, din care 180 de hectare se află în zona de munte de pe teritoriul comunei Orăştioara de Sus. Tariful practicat pe hectar închiriat este între 200 şi 460 de lei. „Amenajamentele pastorale le-am realizat chiar în prima tranşă, tocmai pentru a nu avea probleme cu cadrul legal şi a putea închiria păşunile, fără probleme. Oamenii pot obţine subvenţii de la APIA, în baza lor. Primele concesiuni au fost făcute în 2013, iar atribuirea s-a realizat pe cinci, respectiv şapte ani. Sunt date crescătorilor de animale din comună. Pentru că o parte expiră, în martie trebuie să reluăm procedura. Legat de restanţieri, unii au întârziat cu plata impozitelor pentru păşunea închiriată şi a contravalorii contractuale de închiriere. Ei depind foarte mult de cum încasează de la APIA. Cei aflaţi în eşantionul de control au termene de aşteptare mai mari“, a mai spus primarul.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Teatrul de Artă Deva, prezent la Montreal, cu piesa „Fotograful Unirii“

Actorii Teatrului de Artă Deva vor fi prezenţi în aceste zile în Canada, la Montreal, unde vor prezenta românilor stabiliţi...

EM Lonea şi EM Lupeni îşi continuă activitatea fără ajutor de stat

Cele două subunităţi ale Complexului Energetic Hunedoara au fost închise la 31 decembrie 2018, dar ortacii vor mai munci în...

A intrat cu securea peste concubină

Ziua şi cazul de violenţă în familie în Valea Jiului. Dacă în urmă cu două zile un vulcănean s-a ales...

Închide