Marian Muntean: „A venit timpul să punem capăt!”

Preşedintele şi finanţatorul echipei de handbal Cetate Deva a retras gruparea alb-albastră din Liga Naţională, nemaidorind să o susţină financiar de unul singur. La mai bine de 14 ani de la înfiinţare, trupa din reşedinţa judeţului dispare din peisajul handbalistic românesc, având în spate 12 ani pe prima scenă şi alţi trei în liga secundă.

„Am susţinut de unul singur echipa, dar nu mai pot!”
Ceea ce era inevitabil s-a produs în această săptămână, Cetate Deva retrăgându-se oficial din Liga Naţională de handbal feminin iar gruparea alb-albastră nu termină nici turul acestui sezon. Preşedintele şi finanţatorul echipei, Marian Muntean, nu a mai fost dispus să susţină financiar de unul singur clubul şi a hotărât să pună capăt, acuzând că autorităţile locale şi judeţene nu şi-au îndeplinit promisiunile făcute în vară. „A venit timpul să punem capăt. Eu nu mai doresc să susţin de unul singur această echipă. Sunt unele chestiuni personale pe care am hotărât să le pun pe primul plan. Am susţinut în marea majoritate de unul singur această echipă timp de 15 ani, dar nu mai pot”, a spus preşedintele clubului devean.

„Semnalele primite de la autorităţi sunt clare!”
Oficialul echipei din reşedinţa judeţului a tot sperat pe parcursul acestor luni că va fi sprijinit de autorităţile locale şi judeţene, dar din diferite motive, finanţarea promisă a întârziat să apară. „Echipa nu era pregătită să joace în Liga Naţională, dar am înscris-o pe baza promisiunilor celor din Consiliul Local Deva, Primăria Deva şi Consiliul Judeţean Hunedoara, că vor veni în sprijinul ei. Chiar domnul Bobora (n.r. preşedintele Consiliului Judeţean) a discutat cu domnul Alexandru Dedu (n.r. preşedintele Federaţiei Române de Handbal) în august şi i-a spus că echipa va fi ajutată de Consiliul Judeţean. Apoi mi s-a comunicat că abia în 2017 ne pot ajuta. Cu cei de la Primăria Deva am fost aproape de semnarea unei înţelegeri, dar a venit un control al Curţii de Conturi care a decis că finanţarea primită din partea acestei instituţii către Cetate Deva, în perioada 2012-2015, a fost ilegală şi nu s-a mai semnat nimic. Mi s-a spus că pot primi bani doar pe legea 350, dar aceşti bani vin abia în lunile martie sau aprilie iar campionatul se termină în mai. Am făcut toate eforturile şi am insistat ca echipa să rămână, dar semnalele care le-am primit sunt clare, ajutorul promis nu va veni, aşa că nu mai are rost să continuăm”, a spus Marian Muntean.

„De ce în alte părţi se poate, iar la Deva nu?”
Preşedintele lui Cetate a dezvăluit şi suma de care avea nevoie echipa pentru deblocarea situaţiei în acest moment, una deloc exorbitantă. „Două jucătoare mi-au plecat, alte trei şi-au depus memorii dar situaţia se putea rezolva. Echipa avea nevoie în acest moment de suma de 100 000 de lei. Cu aceşti bani se puteau plăti salariile restante şi se puteau aduce patru jucătoare noi chiar în această săptămână, până la meciul cu U. Cluj. Stau doar şi mă întreb, de ce în alte localităţi se pot aloca sume mult mai mari pentru handbal şi la Deva nu? Să nu uităm că echipa a fost înfiinţată pe un club al Primăriei Deva, constituit în anul 2000. Nu a fost echipa mea, a fost a acestui oraş, Primăria Deva a fost membru fondator, dar s-a retras din această calitate în 2015. Eu doar am dat bani şi am ţinut-o în viaţă în această perioadă”, mai spus Muntean. Acesta şi-a anunţat jucătoarele de retragerea echipei, urmând să trimită şi o hârtie oficială Federaţiei Române de Handbal. Astfel, partida cu U.Cluj, programată sâmbătă, la ora 16.00, care urma să fie transmisă pe postul TVR 1, nu va mai avea loc. Odată cu retragerea grupării devene, Liga Naţională de handbal feminin va rămâne cu 12 echipe, după ce şi CSM Ploieşti a abandonat competiţia, nici o echipă urmând să nu mai retrogradeze direct.(Ovidiu Mănăstire)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.