Maraya, clădirea care „dispare” în deşert. Este cea mai mare construcţie din lume acoperită integral cu oglinzi
Pentru a găsi una dintre cele mai emblematice atracții arhitecturale din Arabia Saudită nu căutați clădirea în sine, ci orientați-vă după grupuri de oameni cu stick-uri pentru selfie și luminile blitz-urilor, relatează CNN.
Sală de concerte
Este vorba despre Maraya, cea mai mare clădire din lume acoperită integral cu oglinzi. În anumite momente ale zilei, structura pare să se evapore în deșertul din jurul său. Clădirea – al cărei nume înseamnă „oglindă” sau „reflectare” în arabă – adăpostește o sală de concerte cu o capacitate de 500 de locuri, un centru de conferințe și un spațiu pentru evenimente care a găzduit spectacole ale unor artiști precum Alicia Keys, Andrea Bocelli, Enrique Iglesias și John Legend. Dar clădirea este o operă de artă în sine. Situată în deșertului din Al-Ula, la 22,5 kilometri de situl arhitectural de la Hegra, Maraya este rodul unei colaborări între firma italiană de design Gio Forma Studio și Black Engineering. „Credem cu adevărat că, dacă o clădire nu poate concura cu peisajul, ea trebuie îmbunătățită”, spune Florian Boje, arhitectul Maraya. „Am avut norocul de a vizita zona și am fost profund impresionați de peisajul natural și cultural, așa că, atunci când ne-am prezentat proiectul, primul lucru pe care l-am scris a fost „Nimic vizibil nu ar trebui să fie construit aici, așa că dacă trebuie neapărat făcut ceva, ar trebui să fie un cub tăcut, de oglindă”. Proiectul, care a durat șase luni de la concept până la livrare, și doar 76 de zile de construcție, a fost dat în folosință în 2019.
Provocare
A pune cantități mari de sticlă în mijlocul unui deșert arzător ar putea părea o rețetă pentru orbire. Boje și echipa sa și-au propus să găsească materiale care să îmbunătățească vederea asupra peisajului, fără a exacerba condițiile însorite și calde. Prima soluție a fost un nou tip de sticlă care să conțină cupru. Gio Forma Studio a colaborat cu compania americană Guardian Glass pentru a crea Guardian UltraMirror, un produs de placare personalizat, care a fost creat pentru a ține cont de climatul cald și însorit al Arabiei Saudite. În total, sunt 9.740 de panouri care acoperă clădirea. „Ingeniozitatea și perseverența Guardian Glass a dat roade, deoarece a trebuit să dezvoltăm soluții pentru nevoile unice ale Maraya Concert Hall”, a declarat Jasmin Hodzic, directorul de marketing al companiei. „Terenul și intervalul de timp în care trebuia predată construcția au fost o provocare, dar am reușit”, a adăugat ea.
Căldura intensă poate provoca oxidarea sticlei, așa că echipa a dezvoltat un strat special pentru sticla Maraya, care ar putea rezista furtunilor de nisip, fluctuațiilor uriașe de temperatură și altor provocări meteorologice de zi cu zi care apar în deșert.
În timp ce unii vizitatori s-ar putea mulțumi doar să fotografieze exteriorul Maraya din toate unghiurile, ar fi păcat să nu se îndrepte și către interiorul clădirii. Pe lângă spectacolele sale muzicale, Maraya găzduiește și evenimente de artă, cel mai recent fiind prima expoziție din Arabia Saudită a lui Andy Warhol, legendarul artist american care s-a inspirat din cultura pop și publicitate. O altă atracție majoră este restaurantul clădirii Maraya – Maraya Social -, amplasat pe acoperiș, acesta oferă o vedere amplă a deșertului. Este condus de bucătarul britanic Jason Atherton, care a câștigat o stea Michelin pentru restaurantul său londonez Pollen Street Social, iar preparatele merg pe ideea „Europa întâlnește Orientul Mijlociu”.