Actualitate

Maraya, clădirea care „dispare” în deşert. Este cea mai mare construcţie din lume acoperită integral cu oglinzi

Pentru a găsi una dintre cele mai emblematice atracții arhitecturale din Arabia Saudită nu căutați clă­direa în sine, ci orientați-vă după grupuri de oameni cu stick-uri pentru selfie și luminile blitz-urilor, relatează CNN.

Sală de concerte
Este vorba despre Maraya, cea mai mare clădire din lume acoperită integral cu oglinzi. În anumite mo­mente ale zilei, structura pare să se evapore în deșertul din jurul său. Clădirea – al cărei nume înseamnă „oglindă” sau „reflectare” în arabă – adăpostește o sală de concerte cu o capacitate de 500 de locuri, un centru de conferințe și un spațiu pentru evenimente care a găzduit spectacole ale unor artiști precum Alicia Keys, Andrea Bocelli, Enrique Iglesias și John Legend. Dar clădirea este o operă de artă în sine. Situată în deșertului din Al-Ula, la 22,5 kilometri de situl arhitectural de la Hegra, Maraya este rodul unei colaborări între firma italiană de design Gio Forma Studio și Black Engineering. „Credem cu adevărat că, dacă o clădire nu poate concura cu peisajul, ea trebuie îmbună­tă­țită”, spune Florian Boje, arhitectul Maraya. „Am avut norocul de a vizi­ta zona și am fost profund impre­sionați de peisajul natural și cultural, așa că, atunci când ne-am prezen­tat proiectul, primul lucru pe care l-am scris a fost „Nimic vizibil nu ar trebui să fie construit aici, așa că dacă trebuie neapărat făcut ceva, ar trebui să fie un cub tăcut, de oglindă”. Proiectul, care a durat șase luni de la concept până la li­vrare, și doar 76 de zile de cons­truc­ție, a fost dat în folosință în 2019.

Provocare
A pune cantități mari de sticlă în mijlocul unui deșert arzător ar putea părea o rețetă pentru orbire. Boje și echipa sa și-au propus să găsească materiale care să îmbu­nătățească vederea asupra peisaju­lui, fără a exacerba condițiile în­sorite și calde. Prima soluție a fost un nou tip de sticlă care să conțină cupru. Gio Forma Studio a colaborat cu compania americană Guardian Glass pentru a crea Guardian UltraMirror, un produs de placare per­sonalizat, care a fost creat pen­tru a ține cont de climatul cald și însorit al Arabiei Saudite. În total, sunt 9.740 de panouri care acoperă clădirea. „Ingeniozitatea și perse­verența Guardian Glass a dat roade, deoarece a trebuit să dezvoltăm soluții pentru nevoile unice ale Maraya Concert Hall”, a declarat Jasmin Hodzic, directorul de marke­ting al companiei. „Terenul și inter­valul de timp în care trebuia predată construcția au fost o provocare, dar am reușit”, a adăugat ea.
Căldura intensă poate provoca oxidarea sticlei, așa că echipa a dezvoltat un strat special pentru sticla Maraya, care ar putea rezista furtunilor de nisip, fluctuațiilor uria­șe de temperatură și altor provocări meteorologice de zi cu zi care apar în deșert.
În timp ce unii vizitatori s-ar putea mulțumi doar să fotografieze exte­riorul Maraya din toate unghiurile, ar fi păcat să nu se îndrepte și către in­teriorul clădirii. Pe lângă spectaco­lele sale muzicale, Maraya găzdu­ieș­te și evenimente de artă, cel mai recent fiind prima expoziție din Arabia Saudită a lui Andy Warhol, legendarul artist american care s-a inspirat din cultura pop și publici­tate. O altă atracție majoră este res­tau­rantul clădirii Maraya – Maraya Social -, amplasat pe acoperiș, acesta oferă o vedere amplă a deșertului. Este condus de bucă­tarul britanic Jason Atherton, care a câștigat o stea Michelin pentru restaurantul său lon­donez Pollen Street Social, iar preparatele merg pe ideea „Europa întâlnește Orientul Mijlociu”.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura