Sport

Maratonul Ultransilvania – prima ediţie oficială

Nicolae Gavrea

Competiţia sportivă de alergare pe şosea este primul eveniment de acest gen organizat în România, un eveniment unic dacă ţinem cont de faptul că s-a alergat pe o distanţă de 100 km, cu startul, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi au fost parcurse câteva din cele mai importante locaţii istorice ale judeţului Hunedoara, Sarmizegetusa Regia, Castelul Corvinilor şi Cetatea Devei.

Cum spuneam, startul s-a dat vineri noaptea, la ora 23, de la Sarmizegetusa Regia, iar sosirea a fost programată sâmbătă dimineaţa la Cetatea Devei, în jurul orei 9, unii dintre participanţi ajungând la linia de sosire chiar mai devreme decât se aşteptau organizatorii de la Asociaţia Sport şi Anduranţă.
Dacă întrecerile din anii anteriori au fost doar de… probă, rezultatele nefiind oficiale, anul acesta la start a fost un număr de 16 concurenţi la individual şi două ştafete. După finalizarea parcurgerii celor 100 de km ( cu o porţiune dificilă cea de urcare şi coborâre la Cabana Căprioara, de care s-au plâns toţi sportivii) au fost stabilite şi ierarhiile ediţiei din acest an.
În proba individuală feminină s-a impus, conform aşteptărilor, Lorena Brusamento, din Italia, deţinătoarea recordului european la alergarea de 24 de ore, cea care a ajuns la sosire, luându-i prin surprindere pe organizatori, cu o oră mai devreme decât calculaseră aceştia. La individual masculin, primul a trecut linia de sosire Răzvan Farkaş, un bine cunoscut atlet de anduranţă din ţara noastră, numărul doi naţional, care a reprezentat România la Campionatul European de Alergare 24 de ore desfăşurat la Timişoara. Răzvan Farkas are 34 de ani şi aleargă în curse de ultramaraton de 10 ani, din 2008. În proba de ştafetă, primii au terminat Alexandru Bălan şi Radu Pleian, urmaţi de pereche Mara Guler Cionca (locul 15 la Europene) şi Iulia Ghinga, ambele din Timişoara.
Imediat după ce a trecut linia de sosire marcată la poarta numărul 2 din incinta cetăţii Devei, câştigătorul la masculin ne-a declarat: “A fost o cursă de noapte, dificilă, cu foarte multe diferenţe de nivel. Am reuşit să dorm doar o oră înainte de cursă şi am resimţit un pic lipsa de energie. Ultimii 30 de kilometri au fost cei mai grei, cu foarte multe urcări, iar urcarea de la Căprioara a fost criminală, cei 5 km mi s-au părut 15! Am fost convins că o să câştig abia pe coborârea de la Căprioara, pe ultimii 3 km, când aveam un avans de 40 de minute. Am în carieră multe locuri 2, multe locuri 3, acum în sfârşit am ajuns să câştig şi un loc 1! Dedic această victorie din Maratonul Ultransilvania fetiţei mele Iris Maria, care are patru ani şi jumătate”, a spus la finalul cursei Răzvan Farkaş, câştigătorul de la individual masculin.
Aris Nicula, preşedintele comitetului de organizare a acestei ediţii, a declarat: “Au fost participanţi de foarte bună calitate la această primă ediţie oficială a Ultransilvania. De exemplu, italianca Lorena (câştigătoarea de la feminin) deţine recordul european la 24 de ore, cu 230 de km alergaţi (prin comparaţie, la noi recordul naţional masculin este de 226 km), Mara este recordmena naţională la 24 de ore cu 212 km, Răzvan este locul 2 naţional la masculin, plus că au fost şi alţi alergători valoroşi de ultramaraton care au participat, cum ar fi Ştefan Sălăgean. De remarcat sunt şi cei care au participat la categoria B, Ştefan Duhovnicu şi Gabriela Rus, care au terminat cursa, Laurenţiu Sarcina, care s-a oprit la Hunedoara. Toţi participanţii la ultramaraton trebuie admiraţi pentru efort”, a declarat Aris Necula, organizator al Ultransilvania.
O primă ediţie, cu plusuri şi minusuri, pe care organizatorii le vor discuta în zilele următoare, dar există acum suficientă putere şi experienţă pentru ca ediţia din 2019 şi apoi la cele care urmează, lucrurile să iasă perfect.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura