Manuscris cu poezii, expus la muzeul devean

6 august 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Dat fiind faptul că pe tot parcursul lunii august se sărbătoreşte Ziua Limbii Române, vizitatorii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) pot admira în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia un manuscris intitulat „Poezii culese de Ioan Ioanichie Olariu de Gurasada”, care a intrat în patrimoniul instituţiei în anul 1980, prin achiziţie. Volumul se prezintă într-un carnet manuscris de 221 de pagini şi este alcătuit din 82 de texte în versuri culese, create sau adaptate, printre acestea găsindu-se creaţii populare, poezii patriotice sau cu subiect istoric şi slove de dragoste.
„Deşi valoarea artistică a poeziilor nu este una foarte însemnată, manuscrisul este important ca document care transmite spiritul vremii în care a fost alcătuit. Ca volum de poezii, documentul consemnează forma la care au ajuns, la un moment dat, anumite creaţii populare, sau variante interesante ale unor poezii care animau atmosfera epocii, mărturisind preocupări literare în spaţiul hunedorean şi transilvănean. O altă valenţă a manuscrisului este aceea că aduce în atenţie personalitatea mai puţin cunoscută a unui intelectual hunedorean din Transilvania secolului al XIX-lea, Ioanichie Olariu, văzut ca exponent al unei generaţii care a pregătit, iar urmaşii au înfăptuit, Marea Unire din 1918. Printre poeziile cuprinse de Ioanichie Olariu în culegerea sa se regăseşte şi cea intitulată Limba română, a poetului George Sion (1822-1892)”, a precizat Georgeta Deju, şef secţie Istorie şi Artă, din cadrul MCDR Deva.
Mai trebuie spus că Ioanichie Olariu (1840-1914) s-a născut la Gurasada, fiind descendentul unei familii de cărturari care a dat preoţi, dascăli, funcţionari şi avocaţi. Majoritatea a avut preocupări legate de scris, de colecţionare de cărţi, făcând parte dintre acei români transilvăneni care constituiau elita naţională a secolului al XIX-lea. Autorul a fost învăţător în localitatea natală, iar mai târziu prim-grefier şi director al Tribunalului din Deva.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Viceprimarul Răzvan Mareş: Municipiul Deva stă pe o mină de aur

Viceprimarul Răzvan Mareş (foto) a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că Deva stă pe o mină de aur. Ce...

Liberalii cer organizarea de alegeri parţiale la Deva, în toamnă

Aflat în vizită la noi în judeţ, liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a cerut Guvernului României să organizeze...

Şeful administraţiei judeţene s-a pus cu auditul pe spitalul din Deva

Consiliul Judeţean pare o moaşă comunală, ajutând instituţiile din subordine să-şi achite restanţele. Asta, după ce acestea au avut manageri...

Închide