Ultima Ora

Manifestare internaţională educativ-culturală, găzduită de muzeul devean

Magdalena Şerban

Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, împreună cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR), organizează, astăzi, începând cu ora 11, la Palatul Magna Curia, un eveniment menit să aducă tradiţia şi cunoaşterea mai aproape de inimile mai multor tineri. Oaspeţi speciali vor fi profesori şi elevi ai Institutului Saint-Roch din Theux (Belgia).

Dincolo de graniţe
În anul şcolar 2012-2013, Colegiul Naţional „Decebal” este partener în proiectul „Noi frontiere… spre o lume nouă“, desfăşurat în colaborare cu profesori şi elevi ai Institutului belgian Saint-Roch din Theux. Acesta implică diverse activităţi educativ-culturale, la care participă mai mult de 200 de elevi şi profesori belgieni şi români. Activităţile desfăşurate de către partea română în perioada 8-12 ianuarie 2013 includ ateliere diverse, având ca teme frontierele geografice, istorice şi culturale, depăşirea frontierelor, a limitelor, în vederea cunoaşterii celuilalt, a străinului şi a lumii acestuia, dar şi arta şi artiştii – o lume fără frontiere, tradiţii şi obiceiuri populare, progresul ştiinţei şi multe altele. Programul va fi completat de excursii şi vizite în locurile cu încărcătură istorică şi culturală din judeţ.

Informaţii în paşi de joc popular
„Este un proiect ce vizează copiii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, fiind totodată, un parteneriat pe care muzeul l-a încheiat cu Colegiul Naţional Decebal, tocmai pentru a-i ajuta pe cei tineri să înţeleagă şi de ce nu, chiar să îndrăgească tradiţiile populare din România şi în speţă din judeţul nostru. Practic, muzeul vine cu informaţii autorizate, tinerii urmând să afle lucruri interesante despre obiceiurile hunedorene şi chiar să lucreze împreună. O să-i ajutăm să toarcă şi o să-i învăţăm câţiva paşi de dans popular. Ba mai mult, au la dispoziţie, să nu uităm, expoziţia costumelor tradiţionale pădureneşti de la Lelese, pe care o avem deschisă încă din decembrie. De menţionat că vor fi oferite publicaţii în limbile română şi franceză despre istoria poporului român, în general, o mare parte fiind axată pe cetăţile dacice, plus pliante despre Sarmizegetusa Regia (română şi engleză)”, a spus Liliana Ţolaş, managerul MCDR.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura