Manifestare dedicată femeii, organizată de Biblioteca Judeţeană: Despre feminism în literatură

6 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Ca în fiecare an, la începutul lunii martie, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează o manifestare cultural-educativă ce are în prim-plan tematica feminină.
Anul acesta, în ziua de 6 martie, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, a fost prezentat un documentar cu tema „Feminismul în literatură”.
Şi în acest an, publicului, format în principal din elevi de la colegiile şi liceele din Deva, i-a fost prezentată o temă care nu se studiază sau se studiază foarte puţin la orele de curs.
A fost vorba astăzi despre feminism, concept generat de strădania femeilor de a li se recunoaşte anumite drepturi, de a nu fi discriminate, de a avea şi ele un cuvânt de spus în viaţa societăţii. De la statutul de dependenţă totală, de la privarea lor de drepturi elementare, societatea umană a evoluat încet-încet spre o situaţie în care glasul femeilor este tot mai mult băgat în seamă. Fie că sunt scriitoare, artiste, politiciene, oameni de ştiinţă, activiste pe tărâm social, femeile se bucură de drepturi egale cu bărbaţii, dar ca să se ajungă aici a fost nevoie de secole de luptă.
Feminismul este un ansamblu de idei politice, filosofice şi sociale menite să promoveze drepturile femeilor şi interesele acestora în societate. Gândirea feministă are în vedere, în principal, îmbunătăţirea statutului femeilor în acele societăţi în care s-au stabilit, de-a lungul timpului, inegalităţi bazate pe diferenţa de sex. Feminismul şi-a propus de la bun început să construiască noi raporturi sociale şi să găsească mijloace proprii pentru apărarea drepturilor femeilor. În esenţă, feminismul se defineşte prin atitudinea militantă pentru o egalitate reală dintre bărbaţi şi femei în viaţa privată şi în cea publică, pentru ameliorarea permanentă a statutului femeii în familie şi în societate.
Prezentarea a urmărit mişcarea feministă de-a lungul istoriei, începând cu mişcarea sufragetelor de la cumpăna secolelor XIX şi XX, continuând cu perioada anilor 1960, perioadă marcată de cartea de referinţă a scriitoarei existenţialiste franceze Simone de Beauvoir, Al doilea sex, terminând cu anii 1990, în care o mare influenţă a avut cartea laureatei Nobel Doris Lessing, Carnetul auriu (1962).
Au fost prezentate cărţi de referinţă semnate de scriitoare preocupate de emanciparea femeii şi descătuşarea ei din chingile prejudecăţilor: Woman in the Nineteenth Century (Femeia în secolul al XIX-lea), publicată în 1843, de Margaret Fuller, considerată prima operă feministă majoră din SUA; eseul Virginiei Woolf, A Room of One’s Own (O cameră proprie); Handmaid’s Tale (Povestirea cameristei) de Margaret Atwood (1985); romanul The Mists of Avalon (Ceţurile din Avalon) de Marion Zimmer Bradley (1983). Au fost amintite şi vocile scriitoarelor din lumea arabă – Azar Nafisi, Marjane Satrapi, Parinoush Saniee – care au luptat pentru drepturile femeilor într-o lume opresivă şi refractară la orice încercare de emancipare a femeii.
În România, dintre personalităţile reprezentative ale mişcării feministe au fost prezentate: Calypso Botez – autoarea a numeroase articole care au ca temă emanciparea femeilor, Sofia Nădejde – publicistă, prozatoare şi autoare dramatică de orientare feministă şi socialistă, precum şi Mihaela Miroiu – autoarea primei lucrări româneşti de filosofie feministă, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti unde susţine cursul de Teorii politice feministe.
La finalul prezentării, aşa cum facem de fiecare dată, au fost adresate publicului întrebări, iar cei care au dat răspunsul corect au primit cărţi şi diplome din partea Bibliotecii Judeţene.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Valea Jiului, reprezentată cu succes la Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi

În Staţiunea Predeal s-a desfăşurat Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi, ajuns la a XX- a ediţie. La ediţia din...

Biroul de Audienţe al Consiliului Judeţean din Valea Jiului îşi dovedeşte eficienţa

Chiar dacă problema nu depindea neapărat de Consiliul Judeţean Hunedoara, administratorul public al judeţului a făcut demersurile necesare astfel încât...

Bulina neagră, 7.03.2019

Alin Constantin Coman, bărbat din Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată, sub acuzaţia de tentativă de omor, după...

Închide