Mai puţine cereri de subvenţionare, de teama sancţiunilor

Nicolle Ebner

Peste 800 de cereri au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, pentru subvenţii în sectorul zootehnie – speciile ovine/caprine.

Fermieri mai prudenţi

Campania de primire a cererilor s-a finalizat în data de 31 mai 2010, iar în urma centralizării datelor, peste 800 de fermieri hunedoreni au solicitat subvenţii pentru un număr de 115.000 oi şi capre. „Numărul cererilor este mai mic decât cel înregistrat anul trecut, deoarece, din acest an, s-au introdus şi penalităţi pentru fermierii care au depus declaraţii neconforme cu realitatea. În cazul în care îi găsim cu trei capete mai puţin decât cele consemnate în cererea prin care solicită subvenţia, îi mai iertăm. Însă, dacă diferenţa este de patru capete, fermierii vor suporta o penalitate de cinci la sută din suma totală pe care o au de primit. Prin urmare, anul acesta, ei au fost mai prudenţi şi, de teama sancţiunilor de ordin financiar, au depus cererile abia după ce au făcut un recensământ al animalelor crotaliate”, a declarat Veronica Borungel, directorul coordonator al APIA Hunedoara. În perioada imediat următoare, va fi demarat controlul administrativ pentru toate cererile depuse, precum şi cel la faţa locului, pentru un eşantion de 10 din exploataţii.

Valoarea subvenţiei (Plata Naţională Directă Complementară – CNDP) va fi stabilită abia după finalizarea controlului, suma alocată la nivel naţional urmând a fi împărţită la efectivul de animale validat în urma verificărilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.