Comunitate

Luncoiu de Jos: Vremurile noi cer investiții de viitor

Magdalena Șerban

La Luncoiu de Jos, administrația are în plan abordarea fondurilor de mediu ca sursă de finanțare pentru stații de încăr­care electrică. Astfel, se pun bazele unei perspective devenită realitate în multe localități din țară, însă în prea puține la nivelul județului Hunedoara. Totodată, alimentarea cu apă, canalizarea și moder­ni­zările de drumuri rămân în topul inves­tițional pentru 2022.

Cu bani de la Mediu
,,Treptat, se va trece la o resetare tehnică și tehnologică ce va marca mersul lucrurilor. Bazele s-au pus și evoluția este una pre­vizibiă. Prin urmare, pregătim și noi terenul. Poate că momentan sunt puțini cei care dețin automobile electrice (nu vorbesc doar de localnici, ci de hunedoreni și români, în general), însă în următorii ani, spre asta ne în­dreptăm. Se plănuiește și reîmpros­pă­ta­rea parcului auto național în ce privește micro­buzele școlare care sunt, în cea mai mare parte, forjate și au kilometri buni la activ. Făcând o paranteză, probabil că așa vom primi și noi mult râvnitul microbuz de care avem atâta nevoie și pe care l-am solicitat dăți la rând, dar cam degeaba. Cu unul din 2008, uzat şi cu probleme tehnice costisitoare, nu cred că este corect ca elevii noști să fie transportaţi la şcoală ca şi când siguranţa lor nu ar conta. Multe mașini de acest gen ar trebui casate, nu date în folo­sință de la unii la alții. Însă salut inițiativa mai marilor de la București care se pare că se gândesc să schimbe totul pe electric”, a afir­mat Călin Dud (foto), primarul din Luncoiu de Jos.

Terenuri și case disponibile
O altă direcție marcată în ultimii ani, mai ales de la începerea pandemiei Covid, este cea de populare a mediului rural, mulți pre­ferând liniștea satelor, aerul nepoluat și viața simplă, dusă în tihnă. Dacă mai pui și scumpirile, traiectoria devine clară. ,,Am observat și eu, așa cum susțin și unii colegi primari, că lumea a început să cumpere ba un teren, ba o casă, ba se interesează pentru viitorul apropiat, deci sunt semne că oamenii vor să se retragă la pensie și să se bucure de o mică grădină, poate de animale sau fiecare ce consideră că vrea să aibă în grija de zi cu zi. La bloc, nu ai un cartof culti­vat de propria mână, nu ai o curte unde să ieși, sunt multe dezavantaje. Facturile la ener­gia electrică și la gazele naturale s-au majorat cumplit, adică automat și întreți­ne­rea va fi mai mare, așa că e de așteptat ca un om de rând să cântărească mai asumat și mai realist ca oricând, optând pentru o casă la țară. Și nu exclud nici tinerii, în mod cert. Nu pot să spun decât că ne bucurăm dacă suntem aleși ca și comunitate. Avem deschidere și suntem oameni faini, așa că oricine vrea să ne cunoască sau să ni se ală­ture, e binevenit. Taxele și impozitele locale sunt mai mult decât acceptabile, ținând cont că intrăm sub incidența Legii Moților care prevede o grilă de tarifare cu 50 la sută diminuată față de cea stas, iar cei care achită integral au și o reducere de zece pro­cente până în 31 martie, an de an. Nici pre­țurile la terenuri și case nu sunt astrono­mice, deci suntem buni de luat în seamă“, a mai subliniat edilul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura