Luncoiu de Jos: Mașini noi, pe bandă rulantă, pentru lucrările edilitare. Totul din bani nerambursabili
Magdalena Șerban
Unii l-ar numi noroc, dar realitatea ține de perseverență. Luncoiu de Jos va avea alte noi mașini electrice. Asta, pentru că a accesat cu succes linia de finanțare, în cadrul programului derulat de Ministerul Mediului.
Fără buget propriu
,,Am accesat axa de mediu pentru a câștiga vouchere pentru achiziționarea de mașini noi, electrice. Avem deja 4 la primărie (electric și hibrid) și am mai avea nevoie de încă 4. Vrem să luăm în special pentru deszăpezire în regie proprie, camionete mari și mai mici. Vor fi toate destinate lucrărilor edilitare și cota de cofinanțare din partea noastră e zero. Deci de ce să nu le luăm, dacă tot nu presupun bani din bugetul local? Așa, vom avea un parc auto nou, fără să sărăcim visteria locală. La ora actuală, la primărie avem 3 mașini electrice și una hibrid”, a anunțat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud (foto).
Ce presupune
Cuantumul ecotichetului a fost stabilit la10.000 lei (aproximativ 2.000 de euro) pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete; 12.000 lei (aproximativ 2.400 de euro) pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; 15.000 lei (aproximativ 3.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică; 37.000 lei (aproximativ 7.500 de euro) pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen; 120.000 lei (aproximativ 24.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, în cazul instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale. De altfel, piața mașinilor electrice din România a scăzut cu circa 30% anul trecut, după ce valoarea voucherului Rabla pentru mașini electrice a fost redus peste noapte de la 10.000 de euro în 2023 la 5.000 de euro în 2024. Așa că era timpul să se majoreze.