Lumea Justiţiei şi-a deschis porţile

26 octombrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Ceea ce le este interzis cetăţenilor într-o zi normală, le-a fost permis ieri, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei şi, implicit, a Zilei Porţilor Deschise în instituţiile Ministerului de Justiţie. Curiozităţile cu privire la ceea ce se petrece într-o instanţă de judecată ori la Parchetele de pe lângă Judecătoria Deva sau Hunedoara le-au fost satisfăcute tuturor oamenilor interesaţi.

Corpurile delicte au poveşti impresionante

Încăperea în care nimeni, în afară de angajaţii Tribunalului Hunedoara, nu are voie să intre, se numeşte Camera de Corpuri Delicte. Ieri, am avut voie să intrăm şi, am descoperit lucruri extrem de interesante, de la obiecte cu care au fost comise crime sau alte infracţiuni, până la lucruri care, în această perioadă de criză, ar prinde bine oamenilor săraci. „Avem saci întregi de pantofi şi haine, confiscaţi de poliţişti de la diverse persoane care făceau contrabandă cu ele. În fiecare sfârşit de an, aceste lucruri se ard şi credeţi-mă, că mi se rupe sufletul când mă gândesc ce bine le-ar prinde unor oameni săraci. Numai că, potrivit legii, acest lucru nu se poate. Ar fi o soluţie ca angajaţii de la Finanţe să ne ajute să putem cumva să le donăm, pentru că mulţi hunedoreni ar avea nevoie de ele”, a declarat Gabriela Nistor, grefier şef la Secţia Penală a Tribunalului Hunedoara. Cea mai impresionantă parte a vizitei prin instituţiile Ministerului de Justiţie din Deva am trăit-o la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, acolo unde am descoperit un adevărat muzeu al infracţiunilor. Un dulap, aflat pe un hol al instituţiei, este împânzit cu obiecte ce au fost folosite în comiterea de crime. Cel mai impresionant caz este al unui hunedorean care şi-a ucis soţia, dându-i cu un topor în cap, şi-a sugrumat apoi copilul cu o curea, a încercat să se otrăvească cu soluţie chimică şi, pentru că nu a reuşit, s-a spânzurat cu o cordelină. Toate obiectele, inclusiv craniul spart al soţiei hunedoreanului, sunt expuse în acel dulap.

Tineri interesaţi

Pentru majoritatea hunedorenilor, judecătorii şi procurorii sunt nişte persoane pe mâna cărora nu ar vrea să ajungă niciodată. Cu toate acestea, ieri, odată cu celebrarea Zilei Europene a Justiţiei, curioşii au avut ocazia să cunoască mai bine activitatea desfăşurată de oamenii care împart dreptatea. Câteva zeci de persoane au vizitat Tribunalul Hunedoara şi Judecătoria Deva. „Hunedorenilor care au venit în vizită la instanţă, le-am prezentat un material informativ despre procedura penală şi, de asemenea, ei au fost plimbaţi prin sălile de judecată, la Arhivă, la Registratură şi la Serviciul de Probaţiune, pentru a se familiariza cu actul de justiţie”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Printre persoanele care au vizitat instanţele de judecată din Deva, s-au numărat şi trei tineri din Petroşani. „Suntem studenţi la Facultatea de Asistenţă Socială şi ne fascinează lumea justiţiei, tocmai de aceea, nu am pierdut ocazia de a vedea toate locurile din instanţă”, a declarat unul dintre tineri. (L. Botici)

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina neagră

Gică Barbu, antrenor Mureşul Deva

Bulina albă

Liliana Cosma, antrenoare gimnastică CNS Cetate Deva şi lotul Olimpic

Şi-au riscat libertatea pentru dulciuri, tablouri şi jocuri de noroc

Furau tot ce prindeau în mâini, iar apoi, încercau să vândă bunurile, pentru a face rost de bani. Din nefericire...

Închide