Lucrurile merg înainte la Luncoiu de Jos

04 Luncoiu de Jos  Asfaltare strada interioara sat TodestiMagdalena Şerban

Cu toată presiunea unei cercetări penale şi a unui control judiciar, primarul liberal din Luncoiu de Jos, Călin Dud, a prins al treilea mandat în fruntea comunităţii locale. Şi nu oricum, ci cu un scor foarte bun, lumea ţinând cont de realizările sale administrative, înfăptuite de-a lungul anilor.

Apa, fie prea puţină…
„Am înregistrat un procentaj de 70 la sută la alegerile din iunie. Consiliul Local numără şapte reprezentanţi PNL, doi PSD, unul PND şi unul de la Alianţa pentru Hunedoara. Viceprimarul a rămas neschimbat, acelaşi cu care am făcut echipă în ambele mandate trecute. E vorba de Ramona Maria Benea-Leba. Ca şi investiţii extrem de importante pentru următorii patru ani aş nota, în primul rând, alimentarea cu apă, apoi canalizarea, drumurile şi modernizarea de obiective. Reţeaua de alimentare cu apă o avem cuprinsă în master planul judeţean şi vizează satele Luncoiu de Jos, Stejărel, şi parţial Podele şi Luncoiu de Sus. Este însă prioritară pentru comunitate. Seceta ne dă bătăi de cap tot timpul. Avem mari probleme cu necesarul de apă. Ba ducem apă oamenilor, ba chemăm în ajutor pompierii, mereu trebuie luate măsuri în perioadele critice. Sunt gospodării care fie nu au fântâni, fie au, dar seacă repede şi sunt cam degeaba. Pe de altă parte, sistemul centralizat de canalizare nu cred că va putea fi accesat pe fonduri europene, aşa cum ne-am gândit să facem iniţial, din pricină că noile reglementări prevăd ca unităţile administrative care vor să implementeze astfel de investiţii să aibă cel puţin 2.000 de locuitori, or noi suntem sub acest prag. Deci trebuie să ne reorientăm către alte surse de finanţare. Referitor la drumuri, din bani guvernamentali am finalizat programul de modernizare a acestora în Luncoiu de Sus şi Luncoiu de Jos şi am mai depus un proiect european în cuantum de un milion de euro, pentru modernizarea de străzi interioare şi drumuri comunale din localităţile aparţinătoare. Dacă materializăm şi acest proiect, circa 80 la sută din drumurile din comună vor fi asaltate”, a precizat primarul Călin Dud.

… fie prea multă
Primarul din Luncoiu de Jos a mai adus în discuţie şi necesitatea introducerii încălzirii centrale la căminele culturale de pe raza comunei, aerotermele şi aerul condiţionat care susţin, momentan, căldura şi aerul rece în cadrul edificiilor respective nefiind eficiente şi generând un consum electric foarte mare. Dar până una, alta, trebuie rezolvată urgent starea în care se află drumul judeţean, ce a fost aspru afectat de inundaţiile recente. „În zona Stejărel, apa a spălat drumul, deviind inclusiv cursul văii, pe acesta. Oamenii nu mai au acces la terenurile agricole subvenţionate de APIA şi e bai mare. Sperăm că se va rezolva cu refacerea lui. Nefiind în autoritatea noastră, nu putem lua măsuri de unii singuri. Nouă ne rămân de reabilitat drumurile comunale de piatră, care au fost şi ele spălate de ape“, mai arată primarul din Luncoiu de Jos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare