FlashPolitica si administratie

Lucrări cu dedicaţie, achiziţii suspecte şi plăţi suplimentare

Carmen Cosman

Lucrări efectuate fără respectarea normelor în vigoare sau chiar fără autorizaţie de construcţie, plăţi suplimentare, angajaţi care figurau şi la studii, dar erau şi pontaţi cu normă întreagă, ori achiziţii suspecte. Asta a descoperit comisia care a efectuat ancheta la Spitalul Judeţean Deva şi care a cerut inclusiv sesizarea DNA.

Destinate colegilor de partid
Responsabilii Spitalului Judeţean Deva au încălcat normele legale în vigoare în repetate rânduri, fie că vorbim despre partea administrativă şi de personal, despre achiziţii sau despre lucrările de reparaţii efectuate la instituţia medicală. Sume importante au zburat din bugetul spitalului sau din banii alocaţi de alte foruri, pe achiziţii sau lucrări suspecte. Sunt aspecte descoperite de comisia care a verificat instituţia sanitară din Deva, din care au făcut parte doi reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit raportului întocmit la finalul controlului, una dintre nereguli vizează lucrările de construcţii şarpantă şi învelitoare din cadrul ambulatoriului şi cele de amenajare interioare şi exterioare demisol şi etajul al doilea ale ambulatoriului.

Oferte depuse înainte de anunţul licitaţiei
Comisia de anchetă a stabilit că două firme participante la selecţia de oferte – Cosareli Company SRL şi Atomis SRL (n.r.- firma consilierului judeţean PNL Alin Simota) – au depus oferte înainte ca invitaţia de participare să fie publicată pe SEAP. „La data de 28.09.2010, conform proceselor verbale întocmite la spital cu ocazia vizitării amplasamentului de către persoanele împuternicite, s-a constatat faptul că în două cazuri, adresele privind nominalizarea acestora din partea firmelor SC Cosareli Company SRL şi SC Atomis SRL au fost emise la data de 24.09.2010, anterior datei de publicare pe SEAP a invitaţiei de participare, respectiv 27.09.2010”, se arată în raportul corpului de control. Iar câştigător a fost declarat, cum altfel, Atomis SRL. În schimb, pentru ofertanţii „de rând”, au fost lăsate mai puţin de 10 zile pentru depunerea ofertelor, lucru care contravine legii. Pe de altă parte, lucrările au început să fie executate înainte ca Primăria Deva să emită autorizaţia de construcţie, absolut obligatorie. Şi lucrările corpului Laboratorului de radiologie au fost extrem de urgente pentru conducerea spitalului, încât aceasta nu a mai aşteptat autorizaţia primăriei. În plus, autoritatea contractantă a achitat eronat contravaloarea garanţiei de bună execuţie, „fără să se diminueze contravaloarea facturilor emise de executant şi constituirea garanţiei de bună execuţie prin reţineri succesive din sumele datorate pentru facturile parţiale”, după cum spun membrii corpului de control.

Au aruncat banii pe fereastră
Iar la capitolul lucrări investiţionale neregulile nu se opresc aici. De exemplu, lucrările de construcţii efectuate de spital în perioada 2010 – 2011 din fonduri proprii şi ale Consiliului Judeţean Hunedoara au fost executate fără consultarea expertului tehnic desemnat de Direcţia de Sănătate Publică şi cu „ignorarea cu bună ştiinţă” a studiului de fezabilitate şi a proiectului privind reparaţiile capitale ale unităţii sanitare cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Iar unele lucrări de construcţii executate de spital se suprapun cu proiectul MS şi nu respectă normele tehnice în vigoare din punct de vedere al circuitelor funcţionale sau a normelor tehnice aprobate de minister, trebuind demolate. Şi tot la acest capitol, mai vorbim şi de lucrări fără avizul DSP, aşa cum cere legislaţia în vigoare.

Oxigen medical, achiziţionat de unde au apucat
Nereguli şi în ceea ce priveşte achiziţionarea de oxigen la butelii. Astfel, Spitalul Judeţean Deva a cumpărat acest produs de la o firmă neavizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, respectiv Adelard SRL. Dar nici contractul cu Linde România nu a fost scutit de surprize financiare. Astfel, aceasta a facturat, eronat, o cotă de TVA de 19 la sută şi 24 la sută, iar conducerea spitalului a plătit factura, pe care cota TVA trebuia să fie de numai 9 procente. Dar nici partea de personal nu este curată ca lacrima. Corpul de control a descoperit mai multe deficienţe care trebuie remediate. Una dintre ele face referire la faptul că mai mulţi angajaţi au fost pontaţi cu normă întreagă şi plătiţi ca atare, deşi în acelaşi timp, actele arată că aceştia au urmat în perioada respectivă unele cursuri de completare a studiilor.
Pentru toate acestea şi multe altele, membrii comisiei de verificare au făcut mai multe recomandări de reparare a situaţiei şi, totodată, au cerut ca raportul să fie transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a Curţii de Conturi şi Inspecţiei de Stat în Construcţii.

One thought on “Lucrări cu dedicaţie, achiziţii suspecte şi plăţi suplimentare

  • Angajatii spitalului au obosit sa se lupte cu marile interese ascunse ale celor ce conduc aceasta unitate sanitara.Molot zicea ca cel ce greseste va plati cu functia.Daca controlul a gasit atatea nereguli, de ce nu l a schimbat? Sau astea nu sunt greseli sau poate le cunostea f.bine!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura