Lovitură de la Curtea Constituţională a României! Bolnavii de COVID-19 pot ieşi din spitale! Va fi haos?

Sorina Popa

Ieri, judecătorii constituţionali au stabilit că izolarea, carantina şi internarea în cazul pandemiei de COVID-19 nu pot fi dispuse prin ordin de ministru. În aceste condiţii, totul este aruncat în aer în acest moment, în ceea ce priveşte măsurile luate de guvernanţi pentru combaterea acestei pandemii.

Limitare a unor drepturi fundamentale
Curtea Constituţională a României a admis, ieri, sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la stocurile de urgenţă medicală. Avocatul Poporului consideră că trebuie să existe o reglementare juridică la nivel de lege, în sensul identificării clare a persoanelor şi situaţiilor în care şi faţă de care măsura carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituţionalizată/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, în ce condiţii şi pe ce perioadă, deoarece toate aceste situaţii presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului. Avocatul Poporului susţine că dispoziţiile respective sunt neconstituţionale în măsura în care permit dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului libertăţii individuale prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative – ministrul Sănătăţii.

Trebuie să respecte legea
Ce urmează? Se aşteaptă motivarea CCR şi publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Apoi, Parlamentul trebuie să adopte o lege cu măsurile necesare pentru combatarea pandemiei de COVID. Până atunci, probabil că va exista un vid legislativ, iar persoanele aflate în izolare, carantină sau care sunt internate cu noul virus pot părăsi locaţia.
Situaţia în judeţul nostru arăta ieri astfel: 1.067 de izolaţi, 19 în carantină şi 12 internaţi în spital depistaţi pozitiv cu noul virus şi încă zeci de suspecţi.
„Dacă aşa a decis Curtea Constituţională, vom respecta legea, nu avem ce face. Cei care se află în izolare şi carantină, nu vor mai trebui să stea acasă sau la hotel. În ceea ce priveşte pe cei internaţi cu COVID, cei care vor să părăsească spitalul o vor putea face. Nu îi vom putea ţine cu forţa, trebuie să respectăm legea”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Astfel, bolnavii infectaţi cu coronavirus vor putea ieşi din spitale, vor putea merge acasă sau la cumpărături, existând pericolul infectării altor persoane.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.