Actualitate

Locomotivele cu abur, la un pas de instanţă

Carmen Cosman

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara sunt la un pas de a finaliza un dosar privind traficul peste graniţă a unor locomotive cu abur, parte a patrimoniului naţional.

Recondiţionate

Adina Velescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, a precizat că „în dosar s-a început urmărirea penală faţă de mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Culturii, sub aspectul comiterii infracţiunii de export de bunuri de patrimoniu”. Este vorba despre şase locomotive cu abur, care fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil, a căror valoare a fost stabilită prin expertiză, la suma de 150.000 de euro. Adina Velescu a mai precizat că în acest dosar, s-au făcut mai multe expertize muzeografice, iar dosarul va fi finalizat în cel mai scurt timp.

Astfel, mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara ar urma să fie trimişi în judecată, pentru că ar fi contribuit la exportul ilegal al unor locomotive cu aburi, achiziţionate de la firme din judeţ şi recondiţionate de către un om de afaceri austriac. Exportul ar fi fost permis în condiţiile în care lipsea menţiunea referitoare la faptul că locomotivele în cauză erau parte componentă a patrimoniului naţional.

2 comentarii la „Locomotivele cu abur, la un pas de instanţă

  • Cei de la cultura, care oricum nu aveau habar cum poate face parte o ferotanie din patrimoniul cultural, au facut o fapta buna. Daca ramaneau la noi acum locomotivele erau sigur la topit, furate bucata cu bucata de conationalii nostri.
    😀

  • Opinia precedenta este absolut justificata. De ce? Pentru ca exista deja precedentele create de linia ferata Hateg – Bautar, une dintre putinele din tara cu cremaliera, linia ferata Hunedoara – Govajdie, furnalele din Hunedoara si Calan, dintre care cel putin unul putea fi mentinut ca muzeu in aer liber. Dar de ce sa ne gandim noi ca un furnal din sec. XX ar putea fi istorie si ar aduce bani in sec. XXI?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura