Licitaţie europeană la Termocentrala Mintia

Carmen Cosman

Termocentrala Mintia a scos la licitaţie europeană contractul privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de desulfurare a gazelor de ardere aferente grupului nr. 3. Investiţia este absolut necesară şi este în concordanţă cu normele impuse de UE, licitaţia desfăşurându-se în 30 noiembrie.

Proiectul constă în executarea lucrărilor, procurarea, montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de desulfurare, inclusiv partea de proiectare. Valoarea estimată a contractului este de 161.777. 800 lei, fără TVA, iar durata de implementare este de 24 de luni de la data atribuirii contractului. Guvernul a aprobat, încă din anul 2008, echiparea cu instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere pentru patru dintre grupurile energetice ale Centralei Termoelectrice Mintia Deva. Investiţia este necesară pentru diminuarea şi eliminarea poluării aerului, solului şi apei din regiune, iar investiţia totală aprobată de Guvern este de 523,834 milioane de lei.
Astfel, prin această investiţie, emisiile de dioxid de sulf de la grupurile 1, 3, 5 şi 6 de 210 MW ale centralei vor fi încadrate în gazele de ardere în limita de 400 mg/Nml, prevăzută atât de legislaţia internă, cât şi de cea europeană. Executivul a mai precizat că finanţarea investiţiei se va face din surse proprii şi din surse atrase, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii aprobate potrivit legii. De fapt, funcţionarea în continuare a termocentralei este condiţionată tocmai de echiparea sa cu instalaţii de desulfurare.
CTE Mintia a fost construită în perioada 1969-1980 în vederea furnizării de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. Echiparea grupurilor 1, 3, 5 şi 6 cu instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere va asigura continuitatea funcţionării centralei şi, implicit, producerea de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional şi energie termică pentru locuitorii Devei şi pentru platforma industrială Mintia.

2 comentarii la „Licitaţie europeană la Termocentrala Mintia

  • 1 noiembrie 2011 la 8:52
    Legătură permanentă

    Doamne ajuta dar nu cred ca se va face ceva pentru Termocentralele noastre din judet pe huila de Valea Jiului atat timp cat sunt olteni (Condescu) rautaciosi in Ministerul Economiei.

  • 1 noiembrie 2011 la 11:12
    Legătură permanentă

    Vai de noi va fi daca se va inchide si Mintia. Judet fara perspective. Vom taia lemnele ca asta stim si om omora caini

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.