Licitaţia pentru operatorul de salubritate din Valea Jiului, contestată

18 aprilie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Natalia Bumbac

Licitaţia pentru desemnarea firmei care să se ocupe de colectarea deşeurilor în Valea Jiului bate pasul pe loc. În urma concursului de oferte a fost desemnată câştigătoare asocierea de firme Brai-Cătă SRL şi Ted Trans 2002 SRL, iar cea care a ajuns pe locul doi, Supercom SA, nemulţumită, contestă rezultatul licitaţiei. Lucrurile se vor tranşa în instanţă, la Tribunalul Hunedoara, pe data de 26 aprilie fiind stabilită prima înfăţişare în proces.

Câştigătorul, criticat de perdant
Conform documentelor de pe pagina electronică a licitaţiilor publice, Supercom SA îşi argumentează contestaţia prin faptul că „ofertantul declarat câştigător nu îndeplineşte condiţia privitoare la bonitate (asigurarea cash-flow-lui)”. Asta, deoarece ofertanţilor li s-a cerut să demonstreze că la data la care vor începe să presteze serviciul, dispun de o sumă de 2,5 milioane de lei. În cererea de chemare în judecată, reclamanta Supercom SA explică faptul că firmele câştigătoare au prezentat două scrisori de confort de la două bănci diferite, dispuse să crediteze activitatea din contract cu 1,1 milioane lei, respectiv 500.000 lei. Sume care adunate nu ajung la valoarea de 2,5 milioane de lei. În documentele bancare depuse de cei de la Ted Trans 2002 SRL se mai arată că „societatea ar putea accesa o nouă finanţare de până la 1,5 milioane lei” pe care să o utilizeze în executarea contractului disputat. Formulare care lasă loc de interpretări şi care iscă îndoieli în privinţa capacităţii financiare a societăţii în a-şi respecta angajamentele din contract, susţin cei de la Supercom SA. Prin urmare, firma de pe locul doi a cerut o analiză mai atentă a ofertelor. Criticile celor de la Supercom SA nu se opresc aici, aceasta găsind şi alte condiţii pe care câştigătorul nu le îndeplineşte, precum experienţa în activităţi similare.

„Din nou, se întârzie”
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” (ADI„SIGD”) Hunedoara a scos la licitaţie serviciile de salubrizare în cele patru zone ale judeţului, conform proiectului finanţat din fonduri europene. Pentru zona Văii Jiului, valoarea estimată a contractului este de peste 120 de milioane de lei. Conform cerinţelor contractului, firma câştigătoare trebuie să colecteze peste 60.000 de tone de deşeuri pe an, să sorteze 20.000 şi să transfere 47.000 de tone de gunoaie. Directorul executiv al ADI „SIGD” Hunedoara, Nicolae Panţa (foto), a explicat că procedura de licitaţie este în curs şi că instituţia a răspuns la toate cererile de explicaţii venite din partea ofertanţilor. Însă, acest lucru nu a fost suficient şi s-a ajuns în instanţă.
„Considerăm această contestaţie nefondată, Compartimentul Achiziţii Publice şi Tehnic al ADI a depus toate eforturile necesare pentru desfăşurarea procedurii de licitaţie în depline condiţii de legalitate. Sper la un rezultat pozitiv în cel mai scurt timp, pentru că, din păcate, acest proces va mai întârzia puţin intrarea în funcţiune a sistemului de operare pe zona 4, cea a Văii Jiului”, a declarat Nicolae Panţa, directorul executiv al ADI „SIGD” Hunedoara.
De amintit este faptul că Supercom SA a obţinut prin atribuire directă gestionarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, construit printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Atribuirea directă a contractului s-a făcut în condiţiile în care întreg judeţul Hunedoara nu avea unde să depoziteze deşeurile colectate de la populaţie, iar deponeul era închis.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ramzes spune:

    Licitatiile astea sunt tinute pe loc de ADI prin faptul ca nu au experienta necesara sa verifice , sau au alte motive pe care le vom afla de la DNA .

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Urmaşii „Fotografului Unirii”, prezenţi la spectacolul jucat de actorii deveni

Momente emoţionante pentru urmaşii lui Samoilă Mârza, autorul singurelor fotografii ale zilei de 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Povestea...

Avantajele oferite de Energaz consumatorilor casnici şi noncasnici

După ani grei în care oamenii ţării noastre au stat în piaţa monopolistă fiind obligaţi să plătească preţuri reglementate pentru...

Karatiştii din Simeria s-au remarcat la Cupa Cupelor Arad

Şapte sportivi de la secţia de karate a Clubului CFR Simeria, antrenaţi de sensei Ion Hriţcu, au participat recent la...

Închide