ActualitateFlash

Liber la escaladã pe ghetarii din Cheile Jietului

Maximilian Gânju

Salvamontiştii hunedoreni au programate mai multe sesiuni de antrenamente în aria sălbatică din Cheile Jieţului – Valea Jiului. Salvarea de pe versanţi sau escaladarea gheţarilor sunt doar câteva exerciţii derulate an de an, pentru ca echipele de salvatori să poată răspunde eventualelor misiuni de salvare extreme.

Sunt  perfecţi pentru căţărat
În fiecare an, imediat ce gheaţa formată pe versanţii ce alcătuiesc Cheile Jieţului o permite, echipele de salvamontişti îşi încep antrenamentele, pentru a-şi dezvolta tehnica în alpinismul pe gheaţă. Gheţarii din aria protejată sunt un paradis pentru orice pasionat de alpinism, iar salvamontiştii din Petroşani urmăresc de mai mulţi ani să-i exploateze la maximum. „Avem şi pentru acest sezon, programate mai multe ieşiri pe gheţarii din Chei. Am tot verificat zona până acum, dar nu am putut face antrenamente, pentru că gheaţa era friabilă. Acum, că a venit iarăşi iarna, putem începe antrenamentele pe gheţari”, a declarat Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Petroşani.
Gheţarii perfecţi care se formează în Cheile Jieţului, numai buni pentru căţărare, i-a provocat pe salvamontiştii din Petroşani să deschidă o şcoală de alpinism. Proiectul a apărut în urmă cu circa trei ani, dar nu au fost şi fondurile necesare. Cert este că iniţiativa, dacă ar deveni realitate, s-ar bucura de un real succes. Dovada este şi numărul foarte mare de pasionaţi de escaladă, întâlniţi la fiecare sfârşit de săptămână în Cheile Jieţului.

Timpul nu este trecut
Poate, această şcoală va deveni realitate, atunci când şi Parângul va deveni o staţiune asemenea celei din Bansko, după care s-au inspirat edilii. Importanţa acestei arii naturale protejate se datorează în bună parte frumuseţii peisajului, cu versanţi abrupţi ai Parângului, cu chei înguste şi stânci sălbatice, care se pretează industriei turismului, atât pe timp de vară, cât şi în anotimpul rece. Cheile Jieţului sunt considerate încă o zonă virgină, unde mai pot fi găsite peşteri neexplorate sau trasee montane încă neumblate. Liniştea zonei este tulburată sporadic, doar vara, de turmele de oi urcate în munte la păscut, iar iarna, de câţiva temerari dornici de escaladă pe gheţarii grandioşi formaţi pe stânci.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura