Comunitate

Lelese, o comună mică, cu investiţii mari

Magdalena Şerban

În condiţiile în care bugetul local al frumoasei aşezări hunedorene Lelese nu este mai mare de 50.000 lei pe an, nu se poate spune că această comună este una înstărită, însă tradiţiile, frumuseţile locurilor şi sufletele mari ale oamenilor sunt adevăratele bogăţii de aici. Ciprian Achim (foto), edilul-şef al comunei, este unul dintre puţinii primari hunedoreni şcoliţi de lectori belgieni, din Bruxelles, şi cu o diplomă europeană ca agent de dezvoltare. Prin urmare, a învăţat foarte bine să identifice oportunităţile de dezvoltare ale comunei, pe care, apoi, să le suprapună peste posibilităţile de finanţare europeană.

Alimentare cu apă şi drumuri ca la oraş
Zis şi făcut! Primarul nu a stat mult pe gânduri, până să documenteze şi să înscrie în lupta pentru fonduri europene pe Măsura 125 B, un proiect  în valoare de 1,5 milioane euro, ce are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere la noile structuri de proprietate. „Ne-am gândit că, existând  posibilitatea sau chiar şansa, de a  ne înscrie în acest program de finanţare, de ce să nu o facem. Drumurile forestiere prezintă o importanţă deosebită pentru oamenii locului, iar în momentul de faţă, ele nu sunt modernizate. Deocamdată, aşteptăm un răspuns în ceea ce priveşte eligibilitatea proiectului depus. Sperăm într-un răspuns pozitiv“, mărturiseşte primarul. De asemenea, proiectul derulat prin HG nr. 577 (alimentarea cu apă la sate) îşi aşteaptă cea de-a doua tranşă de finanţare. Valoarea acestuia se ridică la suma de 1.000.000 de lei şi „este o mană cerească pentru comună“, spune edilul şef. Tot în derulare mai este şi asfaltarea drumului judeţean până în Lelese, dar finanţarea ţine de Consiliul Judeţean.

Energie „verde“ de la nemţi
Un parc al „energiei solare“ se va inaugura  în curând, dar despre această investiţie privată a nemţilor „vă voi spune mai multe atunci. Nu vreau să vorbesc, fără să am ce să vă arăt“, a afirmat Ciprian Achim. Ne-a făcut curioşi, ce-i drept, despre ce înseamnă acest proiect pentru Lelese, însă primarul ne-a vorbit puţin despre  scutirea de costuri la partea de iluminat, precum şi rotunjirea veniturilor la bugetul local, pe care investiţia le va genera.

2 comentarii la „Lelese, o comună mică, cu investiţii mari

  • Felicitari domnului primar Achim,sa fie sanatos si cu putere de munca.De astfel de oameni au nevoie comunitatile,de gospodari care disting corect prioritatile.Articolul a venit ca un raspuns la comentariul ce l-am facut ieri la „Reabilitarea drumului spre Paring…”.Privind astfel de primari poti spune si dupa 4 ani :”Ecce homo !” Publicatia prezenta ar fi bine sa-si faca un obicei permanent de a „scoate in fata” si prezenta astfel de exemple.Bineinteles,cu riscul,in spiritul traditiei romanesti,de a le bate cuie-n talpa cu „ciocanul” invidiei si intolerantei celor cu un alt comportament.

  • Iata adevaratele caractere .
    Iata OAMENII .
    Nu mai vreau sa vad la ora 5pm crime violuri accidente ,vreau sa vad OAMENI !
    Sa-l ajute Dumnezeu!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura