Lelese: nu se ştie ce buget va fi, dar se ştie de cât e nevoie

Magdalena Şerban

În România există 3228 de unităţi ad­ministrativ-teritoriale (municipii, oraşe, co­mune, judeţe şi sectoare ale Capitalei – subdiviziuni) şi tot atâtea aşteptări bugetare. La Lelese, comună mică, dar cu mari as­pi­raţii de modernizare, ar fi nevoie de circa 2,4 milioane de lei doar pentru buna funcţionare în 2021. În rest, banii de investiţii se câştigă cu greu, fie pe filieră europeană, fie pe axe guvernamentale.
,,Acest necesar de aproximativ 2,4 mili­oane de lei este pentru a funcţiona nici mai bine, dar nici mai rău ca anul trecut. În 2020 am reuşit să recuperăm foarte bine res­tanţele la taxe şi impozite. Pe lângă sumele care se strâng din aceste dări (nu mari, evi­dent, la nivelul populaţiei şi la valorile date de grila de impozitare) mai încasăm venituri din închirierea păşunii comunale, undeva la 600 de hectare. Avem în total circa 1.400 de hectare, dar este o mare suprafaţă îm­pă­du­rită. Am pus piciorul în prag, chiar dacă sun­tem mai duri, iar în cazul celor care au con­tracte de concesiune active, dar nu şi-au plătit cea ce le revine, le anulăm. Nu stăm la dis­cuţii şi negocieri. De asta am avut în­casări mari şi în anul precedent. Există clau­ză stipulată şi o respectăm. Data de refe­rinţă e 1 ianuarie. Nu e problemă dacă res­pec­tivul ne cere adeverinţă pentru APIA pen­tru un teren din proprietatea sa, îi dăm, nu-l condiţionăm. Doar în ce priveşte păşunea noastră facem ordine. Mergem mai departe împreună doar dacă îşi plăteşte datoria. Am concesionat hectarul la suma de 180 de lei la care se adaugă impozitul pe teren. Fondul forestier (1075 de hectare) ne generează şi el venituri, în 2020 rămânând cu un plus de peste 180.000 de lei, pe lângă asigurarea ne­cesarului de material lemnos pentru foc. Suntem într-o asociere în cadrul unui ocol silvic”, a afirmat Ciprian Achim (foto) prima­rul comunei Lelese.
Potrivit acestuia, faptul că pădurea e pozi­ţionată aproape de sat, lângă asfalt, este un caz fericit, atât acesul la copaci cât şi trans­portarea lemnului nefiind complicate deloc şi prin urmare nici foarte costisitoare, com­pa­rativ cu alte comune.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare