De ce trebuie să plătim apa de ploaie?

Adriana Năstase

Foarte mulţi cetăţeni întreabă de ce trebuie să plătim apa meteorică, sau apa de ploaie, mai pe înţelesul tuturor? Aşa că am întrebat pe cei de la Apa Prod cum se calculează această apă de ploaie şi de ce este obligatoriu să o şi plătim?.

Buletine de la staţiile meteo
„Legislaţia în vigoare prevede plata de către utilizator a apei meteorice, cunoscute „în popor” sub numele de apă de ploaie. Facturarea apei meteorice este regle­mentată prin HG 188/2002 modificată şi completată. Lunar, Administraţia Naţională de Meteorologie, prin Staţiile Meteo, emite buletine în care sunt precizate cantităţile de apă căzute în fiecare localitate în parte. Deoarece această apă meteorică se scurge în canalizarea localităţilor, opera­torii de apă şi canalizare facturează către utilizatori cantitatea rezultată în urma calculului specific. Cantitatea de apă me­teorică preluată de reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică, comunicată de ANM pentru luna anterioară emiterii fac­turii, cu suprafeţele totale ale incintelor con­struite şi neconstruite, declarate de fie­care utilizator şi cu coeficienţii de scurgere recomandaţi. În cadrul contractelor de furnizare se utilizează formule de calcul analitic, aplicabile fiecărui utilizator, sau norme specifice locale, pe categorii de utili­zatori, determinate tot analitic”, spune Andreea Morogan, purtătorul de cuvânt al SC Apa Prod SA Deva.

Formula “magică”
„Calculul cantităţii de apă meteorică este rezultat din:suprafaţa folosită de utilizator expusă ploii sau zăpezii, măsurata în metri pătraţi, cantitatea de apă comunicată de Staţia Meteo, coeficientul de scurgere a apelor pluviale în funcţie de natura su­pra­feţei, prevăzut in standardul român. For­mula de calcul este următoarea:Q = 0,001 x S x A x f, unde Q este cantitatea de apă metetorică, S este suprafaţa declarată de utilizator şi stabilită de comun acord cu operatorul, A este cantitatea comunicată de Staţia Meteo, iar f este coeficientul de scurgere.
Apa Prod SA Deva nu vinde apă me­teorică, ci facturează serviciul de canal apă meteoric”, a adăugat purtătorul de cuvânt al operatorului judeţean de apă şi canal.

4 comentarii la „De ce trebuie să plătim apa de ploaie?

 • 19 martie 2021 la 4:12
  Permalink

  O porcărie

 • 19 martie 2021 la 6:54
  Permalink

  Prea multe aberatii ,sunt bani incasati sa sustina salarile celor din acest cimitir al elefantilor care este in parte Apa prod ,care are doar calitatea de a forma multe cadre in coonducerea judetului .

 • 19 martie 2021 la 12:21
  Permalink

  De ce nu este trecuta in clar aceasta formula de calcul pe factura, ca sa vedem exact ce se calculeaza? Cine a declarat, cand si unde ”suprafata declarata de utilizator si stabilita de comun acord cu operatorul”?

 • 20 martie 2021 la 9:04
  Permalink

  apa de ploaie trebuie platita sa ii imbogateasca pe Tripa si Arion

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Lelese: nu se ştie ce buget va fi, dar se ştie de cât e nevoie

Magdalena Şerban În România există 3228 de unităţi ad­ministrativ-teritoriale (municipii, oraşe, co­mune, judeţe şi sectoare ale Capitalei – subdiviziuni) şi

Comuna Bătrâna, campioană la incidenţa Covid, conform statisticilor

În urma testelor efectuate la nivel naţio­nal, faţă de ultima raportare, au fost înre­gis­trate 6.174 cazuri noi de persoane infectate

Expoziţie interactivă de jocuri la biblioteca judeţeană

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Biblioteca Ju­deţeană „George Bariţiu” Braşov, va fi gazda expoziţiei interactive de jocuri

Închide