Politica si administratie

LEGE PENTRU ETNICII ROMÂNI DIN UCRAINA ȘI UN NOU CADRU LEGISLATIV PENTRU TRANSPORTUL ELEVILOR

Marcăm ziua de astăzi printr-un suc­ces în Camera Deputaților, cu adop­tarea inițiativei legislative pri­vind ac­tualizarea burselor acordate româ­nilor de pretutindeni, proiect pe care l-am inițiat la finalul anului 2021 la solicitarea Alianței Naționale a Orga­nizațiilor Studențești din România.
Tinerii români din comunitățile is­torice, inclusiv din Ucraina, dar și cei din diaspora, vor avea resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la aproximativ 320 lei/lună la valoarea echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, stabilite acum la minim 700 lei/lună.
Majoritatea beneficiarilor acestei opor­tunități oferite de statul român sunt tineri români care provin din Ucraina, Republica Moldova, Serbia și alte țări din Peninsula Balcanică, al căror nivel de dezvoltare economică este inferior celui din România. Este datoria noastră morală să îi sprijinim pe acești tineri ai căror familii au fost rupte de România, însă au continuat să simtă și să trăiască românește, însuflând în ei simțul patriotic și voința de a se întoarce în țara lor.
Tot astăzi, Comisia pentru învăță­mânt din Camera Deputaților a orga­nizat dezbaterea cu tema „Analiza ca­drului legislativ privind transportul ele­vilor”. Am insistat să avem această discuție cu toți actorii implicați, precum autoritățile centrale și locale, repre­zentanții elevilor și cei ai părinților, respectiv operatorii de transport.
În acest cadru lărgit, am solicitat ca Ministerul Transporturilor și Infrastruc­turii, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Ad­mi­nistrației și Ministerul Finanțelor, a căror reprezentanți erau prezenți la discuții, să țină cont de problemele existente și să găsească în următoarele două săptămâni, de comun acord, so­luția pentru clarificarea cadrului legal de decontare a transportului pentru elevi.
Ordonanța de urgență nr. 50/2021, ultimul act normativ care a regle­men­tat situația transportului elevilor, a creat un dezechilibru general. Fiind în proces legislativ pentru încă două săptămâni, în Senatul României, încă putem modifica textul ordonanței, fapt pentru care acesta este termenul pe care l-am menționat și reprezentanților guvernamentali prezenți astăzi la dez­batere, cărora le mulțumesc pentru implicare.
Partidul Social Democrat continuă să corecteze și să rezolve problemele din învățământ și nu numai, prin măsuri concrete și demersuri clare, precum legea și dezbaterea de astăzi.

Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara
Președintele Comisiei pentru învățământ

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura