Mesagerul juridic

Leasingul imobiliar

Agenţiile de leasing imobiliar din România flutură cu nerăbdare cheile de la noile case ale românilor, dar îşi păstreaza dublura în caz de neplată!

Conform unei vorbe din popor, orice om gospodar ar trebui ca, pe parcursul vieţii, să ridice o casă, să sădească un pom şi să facă un copil. Expresia ar trebui să sufere o adăugire, adaptată puţin la realitatea cotidiană, şi să includă şi încheierea unui contract de leasing, fie el pentru acea maşină frumoasă şi cu piese de schimb foarte scumpe, fie pentru un petec de pământ şi o casă primitoare pentru oaspeţii veniţi la grătarul de weekend.
Ce nu face omul pentru o îndatorare pe cel puţin două decenii? Are la dispoziţie destule variante, mai nou, să lase moştenire copiilor sau nepoţilor rata la leasing, doar trebuie să-i responsabilizeze cumva şi pe ei!

Tactica paşilor mărunţi spre ipotecă
Totul a început în urmă cu câţiva ani, atunci când, pe piaţa naţională a apărut un boom imobiliar care a generat apariţia unor companii cu profil de leasing şi care aveau drept scop oferirea de consultanţă şi sprijin financiar investitorilor din domeniul de real-estate, servind ca instrument financiar de garanţie în faţa instituţiilor bancare refinanţatoare. În practică, datorită operativităţii cu care poate satisface necesităţile financiare ale unei persoane fizice sau juridice, acţiunea de leasing s-a conturat mai mult ca un element economic decât ca o entitate juridică.
Mânaţi de dorinţa antreprenoriatului şi de fade veleităţi în domeniul arhitecturii, mulţi români care visau la o casă sau o afacere în domeniul imobiliar au apelat la fondurile girate de agenţiile de creditare prin leasing imobiliar, contribuind impreună la ridicarea unei Românii cu acoperiş impunător. Practica de leasing poate fi considerată prin analogie varianta contemporană a unui moment istoric din Dreptul Roman când, pentru a evita statutul de sclavi, indivizii ce datorau munca pe o lună semnau că datorează pe un an, devenind creditori liberi. Cam aşa pare să funcţioneze lucrurile şi în momentul în care se încheie un contract între o persoană fizică şi o firmă de leasing, fie ea imobiliară sau de altă natură.
Spre deosebire de creditul bancar, principala sursă de neîncredere o reprezintă faptul că, până la încheierea contractului, firma de leasing devine proprietara bunului, transferul proprietăţii de la societatea de leasing imobiliar la persoana cu care s-a încheiat contractul realizându-se în momentul achitării plăţii reziduale. Aceasta este o activitate proprie acţiunii de leasing în general, nu numai a celei de tip imobiliar. Mai pe înţelesul tuturor, până în ziua în care “Ionescu” nu achita ultimul leu firmei de leasing, “Ionescu” este doar locatar în casa deţinută de compania de leasing.
Deşi, spre deosebire de leasingul bancar, accesarea unei leasing imobiliar este mai uşor de realizat, acesta din urmă implică şi o serie de obligaţii contractuale demne de luat în seamă, în speţă, de analizat cât mai atent.

Colapsul firmei de leasing = colapsul clientului
Să nu te mire dacă într-o zi eşti vizitat de un executor judecătoresc care te invită respectuos să îţi părăseşti cuibuşorul de nebunii plătit în rate – poate fi un semn că societatea de leasing trece prin momente mai grele şi vrea să treci şi tu prin asta, în spirit de solidaritate. Din momentul în care contractul atestă intrarea companiei de leasing imobiliar în proprietatea bunului, se stipulează ratele aferente pe care clientul trebuie să le achite şi urmează procedura de consumare a prevederilor emise în contract, pentru ca bunul utilizat să fie cedat în urma unei redevenţe lunare. În cazul în care una din părţi nu respectă clauzele menţionate în contract, se pot dispune acţiuni în instanţa de judecată, pentru a stabili partea vinovată şi despăgubirile care se impun.
Pentru detalii şi pentru a te informa suplimentar, accesează site-ul www.avocat-tv.ro, secţiunea Subiecte. Acolo, avocatul Marius Flacau, alături de invitatul său, avocatul Mario Ianculescu, oferă informaţii interesante legate de leasingul imobiliar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura