Politica si administratie

Laurențiu Nistor: Cardiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență Deva

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva are în structura sa un departament complex destinat tratării pacienților cardiaci critici. Realizarea acestei investiții a fost o premieră pentru județul Hunedoara și a reprezentat o încununare a eforturilor conducerii Consiliului Județean Hunedoara de a le oferi pacienților cele mai bune condiții de tratament la spitalul din Deva. Cu această investiție, Spitalul Județean de Urgență Deva se apropie tot mai mult de performanțele unei clinici universitare de top.

„Sănătatea populației din județul Hunedoara este mai presus de orice. Consider că dacă avem cetățeni sănătoși, vom putea progresa ca județ. Tocmai de aceea, am venit cu ideea de a realiza în cadrul Secției Cardiologie o serie de compartimente dotate la standarde înalte, care să asigure servicii medicale noi pentru pacienți. În toamna trecută, toate acestea s-au concretizat. Cea mai mare reușită a noastră este aceea că la Deva se pot monta stenturi pacienților cardiaci, care au nevoie stringentă de astfel de dispozitive” – Laurențiu Nistor, președinte în exercițiu și candidat la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Servicii și proceduri medicale de înaltă fidelitate

Modernizarea Secției Cardiologie și achiziția de echipamente specifice au făcut posibilă realizarea laboratorului de cardiologie intervențională, o alternativă modernă la chirurgia cardiovasculară, care utilizează tehnici și intervenții minim-invazive în diagnosticarea și tratarea pacienților cu anumite afecțiuni cardiace.

Cu ajutorul fondurilor alocate de CJ Hunedoara, într-un sector aflat în prelungirea secției, a fost amenajată Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), dotată cu 10 paturi și care funcționează ca un compartiment de terapie intensivă. Unitatea găzduiește și pacienții tratați în laboratorul de cardiologie intervențională.

Valoarea totală a investiției realizată din bugetul propriu al Consiliului Județean Hunedoara se ridică la circa 1.000.000 de lei, iar lucrările pentru amenajarea USTACC au durat câteva luni și s-au finalizat în martie 2023.

Angiograful, o achiziție necesară

Spitalul din Deva a fost dotat cu un angiograf care este vârf de gamă la nivel mondial. Pentru achiziționarea sa și a altor echipamente necesare laboratorului de cardiologie intervențională, Consiliul Județean Hunedoara a contribuit cu o cofinanțare în valoare de 5.778.000 lei, iar Ministerul Sănătății a asigurat diferența de fonduri. Echipamentul medical a fost pus în funcțiune la finele anului 2022 și după ce a obținut toate autorizările, în octombrie 2023 au fost realizate și primele investigații și tratamente specifice.

Angiograful permite diagnosticarea cardiopatiei ischemice, a stenozelor coronariene și a infarctului miocardic acut, precum și tratamentul acestor afecțiuni, respectiv dilatările de artere coronare sau montarea de stenturi.

Din luna octombrie 2023, echipa medicală coordonată de dr. Milovan Slovenski (medic cu competențe în cardiologia intervențională) a efectuat la SJU Deva 75 de intervenții, dintre care 31 au fost montări de stenturi. Până la finele lunii mai, alți 10 pacienți cu afecțiuni cardiace vor primi o șansă la viață, în urma intervențiilor chirurgicale. De asemenea, pentru lunile iunie – iulie există o listă de așteptare pentru încă 40-45 de pacienți.

Ca urmare a acestor investiții majore, la Deva se realizează intervenții care se efectuau doar în spitalele din centrele universitare. Pacienții din județul Hunedoara nu mai sunt nevoiți să se deplaseze în orașele mari, deoarece găsesc la Deva cele mai bune condiții de investigații și tratament.

(P.E.)

Comandat de PSD – filial Hunedoara.
Cod identificare atribuit de AEP: 21240002

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura