Actualitate

Lăsaţi la mâna primarilor

Cristina Ghenea

Mâine, expiră termenul limită pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor. Potrivit legii, primăriile sunt cele care trebuie să-i amendeze pe cei care nu s-au conformat. Şi tot acolo, proprietarii locuinţelor pot să şi le asigure, deoarece Pool-ul de Asigurare va încheia protocoale cu primăriile, asociaţiile de proprietari şi alte entităţi, care să-i ajute pe oameni să încheie operativ poliţele de asigurare obligatorii.


Problema-i că dispoziţiile actului normativ – care arată că amenda este aplicată celor care nu-şi asigură locuinţa merge de la 100 la 500 de lei – nu sunt suficient de clare în ceea ce priveşte stabilirea amenzii. Care sunt criteriile după care se ghidează primarul atunci când stabileşte nivelul amenzii? Cum hotărăşte edilul că un proprietar trebuie să plătească 100 de lei amenda, iar altul 500? Deoarece acest lucru  nu este stipulat în lege. Aşa că, toţi cei care nu şi-au încheiat asigurarea obligatorie la locuinţe rămân la mâna edililor. Dar, din discuţiile cu câţiva primari, am înţeles că şefii localităţilor hunedorene nu vor fi prea aspri tocmai de mâine, ci vor acorda oamenilor un anumit termen, pentru ca aceştia să intre în legalitate.
„Noi îi vom înştiinţa pe fiecare că trebuie să respecte această lege şi îi vom lăsa o perioadă de 30-60 de zile, să îşi asigure locuinţa. Apoi vor fi verificaţi, iar dacă nu au respectat legea, vor fi amendaţi, mai întâi cu 100 de lei, suma minimă, urmând ca această sumă să crească, dacă nici în continuare, nu vor lua măsuri”, a declarat Ovidiu Hada, primarul municipiului Hunedoara. De asemenea, şi cei din Brad vor avea termen de conformare. Potrivit primarului Florin Cazacu, „brădenii vor fi avertizaţi în ceea ce priveşte respectarea acestei legi. În cazul în care un proprietar continuă să ignore legea, acesta va fi, într-un final, amendat cu suma minimă de 100 de lei”. La fel şi în reşedinţa judeţului, primarul va trimite atenţionări devenilor. Dacă în termen de o lună, aceştia nu îşi vor încheia poliţa de asigurare, obligatorie sau facultativă, vor fi nevoiţi să suporte plata amenzii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura