Comunitate

Lăpugiu de Jos: Încasările, sub lupa administrativă

Magdalena Șerban

Unul dintre capitolele care le dă primarilor dureri de cap este cel al restanțelor înregistrate de cetățeni la bugetul de stat, mai cu seamă cele provenite pe urma amenzilor. Nu de altceva, dar coeficientul de colectare se ia în calcul la aplicarea formulei bu­getare anuale, alocările fiind influ­en­țate de acest lucru. Edilul din Lăpugiu de Jos face un apel la conștientizare și spirit civic. Iar pentru că ne aflăm în ultimul trimestru din 2023, îi invită pe localnici să nu treacă în 2024 cu datorii, ci să-și plătească taxele.

Unii da, alții ba
„Nu ne putem plânge că avem ne­cazuri foarte mari cu cetățenii comunei, sunt, dar nu grave, legat de plata taxelor și im­pozitelor.

Ca peste tot în țară, mai există și ex­emple care lasă de dorit și uită în mod voit să achite sau, o altă ca­te­gorie, cei care dețin proprietăți în zonă, dar nu locuiesc aici. Sau oameni care efectiv amână, nemaiavând de unde. Pe noi ce ne trage în jos semnifică amenzile care devin din ce în ce mai greu de re­cu­perat. Acolo e un semnal de alarmă. Cred că ar trebui găsită o soluție să fie recuperate în alt mod, adică nu de către administrațiile publice locale, ci în sistem național. Plus să se prevadă pe­depse care să-l determine pe cel care a încălcat legea să își onoreze obligația financiară, ca urmare a ceea ce a făcut. Cât privește impozitele, le reamintesc faptul că pot fi plătite în numerar, la sediul primăriei, prin virament bancar – Trezorerie, iar în curând va fi func­țio­nală și aplicația www.ghiseul.ro, cu care am demarat procedura pentru plăți online. E mai comod, rapid și e permi­si­bil de oriunde și oricând. Rog populația să realizeze că indiferent cât de mică sau mare e o comunitate, finanțele care se strâng pe seama taxelor locale con­tează mult în a reuși să facem proiecte investiționale pe care să le accesăm prin diverse axe și să obținem finanțări pentru diferite obiective de inte­res, studii de fezabilitate, etc. Adică să ne mișcăm către mo­derni­zare. Iar dacă e ne­voie de reparații sau mici reab­ilitări, bine­­în­țeles prioritare, să facem din a­cești bani”, a a­nunțat Alin Chiorean (foto), pri­marul din Lăpugiu de Jos. Tot referitor la bani, edi­lul a mai spus că asistența socială este descoperită buge­tar pe lunile octombrie, no­iembrie și de­cembrie și speră să se soluționeze în timp util.